Mladi so pripravljeni za javni nastop

Mladi so se tudi tokrat izkazali. V novembru in decembru so člani društva MOSP – Mladi v odkrivanju skupnih poti priredili niz predavanj o javnem nastopanju. V Peterlinovi dvorani v Trstu na ulici Donizetti so potekala štiri srečanja, na katerih so se udeleženci pod mentorstvom izkušenih predavateljev naučili osnovnih pravil za kakovosten in uspešen nastop pred publiko oziroma kamero.
Dne 16. novembra 2019 je delavnico javnega nastopanja vodila Betka Šuhel Mikolič, strokovnjakinja za odnose z javnostmi s 30-letnimi medijskimi in komunikacijskimi izkušnjami, časnikarka, trenerka nastopanja v javnosti, radijska in televizijska voditeljica, moderatorka in organizatorka javnih prireditev. 23. novembra 2019 je potekala dvojna delavnica o temi obleke in ličenja pred kamero. Za to sta poskrbeli vizažistka Irina Giormani in strokovnjakinja na področju oblačenja Lea Pisani. 30. novembra 2019 so ponudili delavnico, namenjeno uporabi kamere, ki sta jo vodila urednik in režiser TV oddaj na Slovenskem programu RAI Jan Leopoli in študent Tehnoloških multimedijskih znanosti na Videmski univerzi ter scenarist in režiser filma Za slovenski glas Daniel Peteani. 7. decembra 2019 pa je sledila delavnica dikcije in govora, ki jo je vodila Alida Bevk, predavateljica na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, igralka in voice coach.
V petek, 13. decembra 2019, je bila še dodatna delavnica z naslovom Odprava kalkov, ki jo je vodila Mihaela Knez, vodja programa Slovenščina za otroke in mladostnike na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Izpostavila je pogoste napake vrstnega reda besed, ki jih zamejski (tudi poklicni) govorci in pisci počenjamo zaradi vpliva drugega jezika in za katere se večkrat ne zavedamo. “To, kar se dogaja, je čisto normalno in običajno na območju, kjer se srečata dva jezika in sta tako intenzivno v stiku”, je povedala profesorica Knez. Kljub temu pa je pomembno, da se takih napak zavedamo in jih v pisanem jeziku oziroma jeziku, ki ga uporabljamo ob javnem nastopanju, skušamo odpraviti. Srečanje je nastalo v soorganizaciji novinarskega krožka Rast društva MOPS in Svetovnega slovenskega kongresa.
“Na brezplačne delavnice za mlade se je prijavilo kar nekaj višješolcev in univerzitetnih študentov, ki so od delavnic veliko odnesli”, je povedala predsednica MOSP-a Ksenija Kosmač, ki je bila s končanim projektom zelo zadovoljna. Povedala je tudi, da je nastal na letošnjem jesenskem DM+ izobraževanju za mlade.

Piše Giulia Černic: MOSP / Uspešen konec delavnic

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme