Mladi odkrivali bančne skrivnosti

Piše: APE Fotografije: damj@n

Opčine Pobuda ZKB

Dijaki in dijakinje višjih srednjih šol iz Trsta in Gorice so se v ponedeljek, 20. novembra 2023, mudili na Opčinah, da bi odkrili in bolje spoznali svet bančništva. Zadružna kraška banka Trst Gorica je priredila zanimivo predavanje, namenjeno mladim v sklopu projekta ZKB v razredu, katerega cilj je ponuditi osnovno znanje na področju bančništva ter v širšem smislu finančne vzgoje. V razstavni dvorani banke na Opčinah so se zbrali dijaki tretjih razredov tehničnega pola Cankar-Vega-Zois in licejskega pola Gregorčič-Trubar iz Gorice ter četrti in peti razred liceja Slomšek iz Trsta. Mlade so v jutranjih urah sprejeli namestnik direktorice ZKB Ts Go Ivo Cotič ter vodja tajništva predsedstva ZKB Ts Go Sabina Citter.

“Projekt je startal že pred obdobjem pandemije. Vedno smo mi obiskali razne šole, letos pa smo potek spremenili in povabili razrede na naš sedež. Dijaki, bilo jih je kar 60, so si v jutranjih urah ogledali naše prostore, nakar pa imeli dve predavanji,” nam je pojasnila Sabina Citter. Najprej so dijaki in dijakinje spoznali svet posojil, tekočih računov, plačniških metod in še marsikaj. Peter Lisjak in Štefan Tomsič sta se z dijaki in dijakinjami pogovarjala o osnovnih bančnih storitvah, kot je postopek odpiranja tekočega računa ter kateri so pomembni dejavniki te storitve. Mladim so delili številne nasvete ter poudarili pomembnost svojega dela, ki sloni na dobrem svetovanju in seveda zaupanju. Beseda je tekla tudi o analizi tveganja, pranju denarja, inflaciji ter kako lahko ta vpliva na naša življenja. Dijaki in dijakinje, ki so pokazali veliko zanimanja, so bili na določene vsebine tudi že pripravljeni. Sami že poznajo svet raznih plačilnih metod, kot je kreditna kartica. Delili so svoja mnenja o svetu tehnologije in spletu, predvsem pa o nakupovanju po spletu. V drugem delu pobude sta o svetu zadrug, zadružnih bank, zgodovini zadrug ter financah dijakom spregovorila Marko Pertot in Andrej Štekar. Mladi uslužbenec ZKB Ts Go Alex Rupel pa se je z dijaki pogovarjal o skupini ZKB mladi.

“Kot Zadružna kraška banka Trst Gorica smo se odločili, da bo naše poslanstvo zadevalo tudi širjenje znanja o financah in varčevanju. Začeli smo s podeljevanjem štipendij ter nagrajevanjem najboljših učencev. S to pobudo smo naše mlade želeli približati našemu svetu, jim pokazati, zakaj so zadružne banke različne od ostalih, ter jih seveda še dodatno obogatiti,” je še dodala Sabina Citter.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme