Kristjani in družba

Mladi so navdušeno sprejeli papeža v Panami!

Mladi so navdušeno sprejeli papeža v Panami!

Ob Svetovnem dnevu mladih, ki poteka od 23. do 28. januarja 2019

V sredo, 23. januarja, se je z odhodom letala iz Rima začelo apostolsko potovanje papeža Frančiška v Panamo ob 34. Svetovnem dnevu mladih (SDM), ki bo trajalo do 28. januarja. Za argentinskega papeža je to že tretje tovrstno srečanje. Na letališča Tocumen je prispel okrog 22.15 (po našem času), kjer so ga sprejeli dva tisoč navdušenih mladih, predsednik Juan Carlos Varela Rodriguez in panamski škofje.

V četrtek, 24. januarja, so na programu slovesnost pri glavnem vhodu v predsedniško palačo, srečanje s predstavniki oblasti, z diplomatskim zborom in s predstavniki civilne družbe v palači Bolivar Ministrstva za  zunanje zadeve, srečanje s srednjeameriškimi škofi in odprtje SDM na obalnem področju Santa Maria la Antigua.

V petek, 25. januarja, bosta spokorno bogoslužje z mladimi, ki jim je bila odvzeta prostost, v vzgojnem centru za mladoletne prestopnike Las Garzas de Pacora, zvečer križev pot z mladimi na obalnem področju Santa Maria la Antigua.

V soboto, 26. januarja, bodo maša s posvetitvijo oltarja katedrale bazilike Svete Marije Antigue, kosilo z mladimi v bogoslovnem semenišču San José, zvečer pa se bo začelo celonočno bdenje z mladimi na planjavi sv. Janeza Pavla II. v Metro parku.

V nedeljo, 27. januarja, bo ob 8. uri (ob 14. po srednjeevropskem času) osrednji dogodek Svetovnega dneva mladih, dneva veselja in praznovanja mladih kristjanov, sv. maša na planjavi sv. Janeza Pavla II. v Metro parku. Ob 10.45 (16.45) sledi obisk hiše Dom dobrega Samarijana, ob 16.30 (22.30) bo srečanje s prostovoljci SDM na stadionu Rommel Fernandez, ob 18. (opolnoči) poslovilna slovesnost na panamskem mednarodnem letališču, od koder bo sveti oče ob 18.15 (00.15) krenil proti domu. V Rim se bo vrnil v ponedeljek, 28. januarja, ob 11.50.

V jutranjih urah bodo imeli mladi kateheze v svojem maternem jeziku; za Slovence jih bo vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Ob popoldnevih bo potekal festival mladih, kjer se bodo s koncerti, športnimi in kulturnimi prireditvami predstavljale skupine z vsega sveta. Mladi se bodo lahko udeležili tudi sejma poklicanosti, na katerem se bodo predstavljale najrazličnejše redovne skupnosti, gibanja in organizacije. V parku usmiljenja pa bodo lahko prejeli zakrament svete spovedi.

Molitev SDM 2019

Usmiljeni Oče, kličeš nas, da svoje življenje živimo kot pot odrešenja. Pomagaj nam, da se preteklosti spominjamo s hvaležnostjo, da sedanjost objamemo s pogumom ter da prihodnost gradimo z upanjem. Gospod Jezus, prijatelj in brat, hvala, ker nas gledaš z ljubeznijo. Naj poslušamo tvoj glas, ki z močjo in lučjo Svetega Duha odmeva v srcu vsakega izmed nas. Podeli nam milost, da bomo Cerkev, ki gre ven in z živo vero ter mladostnim obrazom oznanja veselje evangelija; Cerkev, ki sodeluje pri izgradnji pravičnejše in bolj bratske družbe, o kateri vsi sanjamo. Prosimo te za papeža in za škofe, za mlade in za vse, ki se bodo udeležili prihodnjega Svetovnega dneva mladih v Panami ter za vse, ki se pripravljajo, da jih sprejmejo. Naša Gospa iz Antigue, zavetnica Paname, pomagaj nam moliti in živeti s tvojo velikodušnostjo: »Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk 1,38) Amen.

DD

24.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!