Bodi človek

Mladi iskalci odgovorov trkajo na naša vrata

Mladi iskalci odgovorov trkajo na naša vrata

Iz priloge Bodi človek! / Piše Aljoša Vodopivec: Mladi danes živijo v milostni dobi digitalnega sveta, vendar potrebujejo kakovostno okolje za rast in razvoj

Za nami je škofovska sinoda o mladih, ki je v mesecu oktobru potekala v Vatikanu in je mladim dala priložnost za veliko sodelovanje. Verjetno v zadnjih stoletjih kategorija prebivalstva, ki jo lahko označimo z “mladi”, ni imela tako vplivnega in vidnega položaja niti v družbi niti v vrhu katoliške Cerkve. Kaj mladi pričakujejo od življenja? Kakšne so njihove življenjske sanje in kako jim pomagati potrpežljivo rasti v družbi, kjer je vse na dosegu tapkanja na telefonu?
O mladih, njihovi vlogi v družbi in mladinski pastorali se veliko razpravlja, predvsem pa smo vsi zaposleni s tem, kako mlade angažirati, motivirati in vključiti v skupno življenje. Vsak župnik bi si želel čim več mladih v prvi klopi pri nedeljski maši, pri oratorijih, verouku in še kje. Vsak predsednik društva bi si prav tako želel veliko mladih med svojimi člani in vsak župan ali predsednik vlade bi si želel veliko mladih v svoji skupnosti. Resničnost je pogosto precej ostra: nekaj mladih – za vzorec – je tako prisotnih v župniji, občini, društvih in državi, a v resnici vemo, da postajamo vedno bolj družba starcev. Statistika to potrjuje.
Osnovnošolci, srednješolci in študentje se zaradi hitre digitalizacije življenja zapirajo v svoj (digitalni) svet in tam preživljajo največ časa. Kako pa se ne bi, ko pa ima to okolje številne prednosti, ki jih ne moremo zanikati: informacije, storitve in vsebine prehajajo brez časovnega zamika, tako rekoč “real-time”, večina storitev je brezplačnih, z multimedijsko podporo so vsebine neverjetno mikavne in estetsko dovršene in do vsega lahko dostopamo po pametnem telefonu ali osebnem računalniku.
Vstopili smo v čas izredne hitrosti, ki se je morda še ne zavedamo v polnosti in morda nanjo sploh nismo pripravljeni. Če vam pošljem e-mail in če ne dobim odgovora v nekaj urah, vas bom verjetno poklical, da preverim, ali je z vami oz. vašim računalnikom vse vredu. Nekaj dnevno čakanje je lahko že pogubno… Pa vendar, ne pozabimo, da smo še v tem stoletju (!) čakali na klasično pošto vsaj dan ali dva. Danes se je hitrost prenosa podatkov in informacij povečala do te mere, da smo pozabili, kaj pomeni čakati.
Mladi vstopajo v svet, ki jih sili v hitrost, storilnost, uspešnost in nenehno povezanost, pušča pa malo časa za razmislek in skoraj nič možnosti za napake. Kjer ni napak, ne more biti možnosti za rast in formacijo. Zaradi individualizma in družbe na “klik” – ali bolje na “tap”, kjer je vse na dosegu tapkanja po “touch” zaslonu – se oddaljujemo drug od drugega. Postajamo znani tujci, kajti s pomočjo spleta in družabnih omrežij lahko skoraj vse vemo o drugem, v resnici pa človeka morda sploh ne poznamo in ga nismo srečali.
In kje so mladi? Mladi so ujeti med zgoraj opisanim modelom digitalnega sveta in lažno-idealno predstavo o popolnem in lahkem življenju, čakajoč na nekakšno življenjsko loterijo v obliki milijonskega zadetka, bogatega princa na belem konju ali sanjske službe z odličnimi zaslužki.
Družabna omrežja in spletne multimedijske vsebine nam predstavljajo življenje kot resničnosti šov, kjer je vse navidezno čudovito in navdihujoče, lepo, enostavno in preprosto. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

25.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!