Mladi igralci so uspešno sklenili gledališko sezono

Piše:

OpčineTri salve smeha

V torek, 14. junija 2022, je društvo Finžgarjev dom v Marijanišču na Opčinah uspešno sklenilo svojo sezono s produkcijo Tri salve smeha; na prireditvi so sicer prikazali le dva prizora, saj žal, zaradi tehničnih razlogov, tretja skupina (skupina višješolcev) ni mogla nastopiti. Finžgarjev dom pa je bil poln do kraja, kot se dogaja ob takih priložnostih, ko  veselo razpoloženje in smeh staršev ter sorodnikov napolnita dvorano. Vsebina kratkih prizorov, ki jih je pred leti napisala neutrudna Lučka Peterlin Susič in jih po potrebi prirejala, je šaljiva. Prvi so na oder stopili najmlajši, in sicer otroci od prvega do četrtega razreda osnovne šole. 9 otrok je uprizorilo igrico Torta za mamo. Otroci si želijo pripraviti in speči sladico za mamo, a se med pripravami zgodi marsikaj nepredvidenega. Prav gotovo gre pohvala malčkom, ki so stopili pred publiko in pogumno ter suvereno odigrali svoje vloge. Naj omenimo, da sta bili v skupini tudi dve deklici, prvošolki, ki ob začetku letošnjega šolskega leta nista znali niti še brati. Vsi so bili zelo prisrčni, se vživeli v igro in upoštevali navodila za odrski nastop. Mentorji pri društvu so namreč zelo pazljivi, želijo, da se otroci takoj naučijo nekaj pomembnih osnov nastopanja, predvsem kar se tiče jakosti glasu in jasne ter točne izgovarjave. Devet je bilo tudi nastopajočih v skupini srednješolcev, ki je uprizorila predstavo Piknik v planinah za fante in dekleta. Tokrat se pri kuhanju zaplete dekletom, ki so bile zadolžene pri pripravi piknika v naravi. Fantje so za “vsak primer” prinesli nekaj hrane in na tak način rešili prijetno srečanje v naravi.

Tudi tokrat se je iz sklepnega dogodka v Finžgarjevem domu pokazala uspešnost letošnje gledališke sezone. Gledališka delavnica je v teh dveh letih bila še posebno dragocena, saj je vsaj malce omilila praznino, ki jo je ustvarila pandemija, ki je okrnila običajno druženje otrok. Zahvala gre seveda mentorjem in animatorjem, ki so skozi sezono sledili otrokom (tudi v nelahkih razmerah), začenši z Lučko Peterlin Susič, Anko Peterlin in Manico Maver, a tudi Nejcem Kravosom in Tanjo Knez. Zahvala gre tudi Eriku Gelettiju, ki je poskrbel za luč in zvok, in seveda Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki vsako leto podpira delovanje društva.

Prijeten večer se je sklenil z živahnim druženjem in zakusko, za katero so odlične domače slaščice prispevali društvo in starši. Člani društva so starše in otroke že povabili za naslednjo sezono, za kar so tudi že dobili navdušene pritrdilne odgovore. Predstavili so tudi poletne pobude in gledališko šolo, ki bo v režiji Slovenske prosvete in Radijskega odra potekala od ponedeljka, 5., do petka, 9. septembra 2022, v parku Finžgarjevega doma na Opčinah (dodatne informacije: Slovenska prosveta, 040 370846, uprava@slovenskaprosveta.org).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme