Mladi Goričani izkoristili svoje znanje v pomoč gostincem

Piše: Giulia Černic

Marsikateri gostinec se je ob uveljavitvi izrednih razmer odločil, da bo organiziral dostavo na dom in si na tak način priskrbel nekaj dela in seveda prihodkov tudi v zdajšnjih okoliščinah. Večina dobiva naročila kar po telefonu ali s pomočjo WhatsApp sporočil, plačilo pa poteka v glavnem v gotovini. Skupina mladih Goričanov, nekdanjih sošolcev na tehniškem zavodu Jurij Vega, se je zato odločila, da bo gostincem ponudila spletno platformo riGO, ki omogoča kupcem, da račun plačajo kar po spletu. Alek Devetak, Erik Berlot, Daniel Peteani, Manuel Lupoli in Guglielmo Frati so sestavili portal v roku enega tedna, in to zgolj zato, da bi s pridobljenim znanjem pomagali in lajšali delo segmentu družbe, ki se je znašel v težavah zaradi obveznega zaprtja vseh restavracij, gostiln, lokalov. Pogovorila sem se z enim izmed fantov, in sicer z Alekom Devetakom, ambicioznim študentom menedžementa na milanski Univerzi Bocconi, ki se v prostem času rad ukvarja tudi s programiranjem.
Kaj je riGO?
To je spletna platforma, ki kupcu omogoča plačilo računa brez uporabe gotovine. Postopek se začne tako, da se gostinec registrira in vnese potrebne podatke, ker si ustvari uporabniško ime in geslo. Pred dostavo hrane se prijavi na spletni strani www. rigo. welb. it, kamor vnese naslov računa in znesek. RiGo zatem ustvari kodo, ki jo gostinec po izbranem komunikacijskem kanalu pošlje stranki. Ta izvede plačilo enostavno tako, da na portal vpiše prejeto kodo računa. Plačilo v celoti poteka po finančnem mediatorju Stripe, ki je svetovno znano in uporabljeno sredstvo za plačila po spletu; uporabljajo ga tudi največji dostavljavci hrane na dom, kot sta JustEat, Deliveroo itd.
Postopek plačila je bodisi za gostince kot za uporabnike dokaj enostaven in ne zahteva posebnih računalniških spretnosti. Ne nazadnje pa dovoljuje tako enim kot drugim, da ohranijo nespremenjen celoten postopek naročanja, na katerega so se v zadnjem obdobju že privadili.
Platforma je z naše strani popolnoma brezplačna, Stripe pa zaračuna provizijo 1,4 % + 0,25 evrov na transakcijo. Minimalni strošek je zgolj zagotovilo za varnost uporabniških podatkov.
Kako se je porodila zamisel spletne platforme riGO?
Izhajali smo iz problema, na katerega smo sami naleteli, ko smo naročili dostavo hrane na dom. V času, ko so prepovedani medsebojni stiki, je pomembno, da je trenutek izmenjave, ko ti dostavljavec izroči hrano, čim krajši. Postopek se večkrat zavleče, predvsem ker kupec nima točnega zneska za plačilo oziroma potrebuje nekaj časa, da izvleče in sešteje vse kovance; na drugi strani mora dostavljavec prešteti denar, izračunati morebitno razliko, poiskati kovance za vračilo itd. Ne nazadnje pa je tudi denar lahko prenašalno sredstvo virusa, ki sicer za kratek čas preživi na predmetih.
Iskali smo torej primeren način, ki bi uporabnikom omogočil plačilo po spletu, ne da bi vse skupaj preveč obremenjevalo gostince in jih prisililo, da spremenijo že ustaljen način prejemanja naročil po telefonu. Pri sami sestavi spletne platforme je bilo vodilo to, da naj bo čim bolj enostavna in čim manj omejujoča tako za gostince kot za stranke.
Za spletno platformo ste uporabili že obstoječi spletni strežnik, ki ga ima prijatelj, ki se ukvarja z oblikovanjem spletnih strani za različna podjetja.
Res je. Prijatelj je pred približno enim letom začel ponujati danes precej uporabljene storitve, in sicer z oblikovanjem spletnih strani. Kot samostojni podjetnik je ustanovil Welb (www. welb. it) in v razmeroma kratkem času pripravil spletno stran marsikateremu podjetju. Izkoristili smo priložnost in se poslužili kar njegovega spletnega mesta.
Kako so riGO sprejeli uporabniki, kako pa gostinci?
Ko sem osebno kontaktiral prve gostince, ki sem jim ponudil možnost dostopa do storitve, sem bil kar pozitivno presenečen. Zanimanje s strani le teh je dokaj veliko. Postavili so mi zanimiva vprašanja, med katerimi so bila tudi taka, na katera sami nismo prej pomislili. Pomembno je, da tudi zunanji uporabniki z drugačnega zornega kota razkrijejo določene probleme in pomanjkljivosti. V prvih dnevih smo spletno platformo še naknadno dodelali in izboljšali. Raziskali pa smo tudi vse podrobnosti z ekonomsko-pravnega vidika, katerih se morejo držati sami gostinci.
Glede samih uporabnikov jih zdaj še ni, saj smo še v fazi raziskovanja in uvajanja. Pogovorili pa smo se s sorodniki, prijatelji in znanci, katerim smo predstavili riGO, in jih prosili za mnenje. Vsi so bili nad storitvijo precej navdušeni in večina je zagotovila, da se bo tega nedvomno posluževala, ko bo le to mogoče.
Boste platformo ohranili in razvijali tudi po pandemiji? Mislite, da bo tudi po tem kriznem obdobju lahko žela uspehe?
Najbrž ja, ker smo v ljudeh zasledili zanimanje za ponujene storitve. Vse pa je seveda odvisno od tega, ali bodo gostinci nadaljevali dostavo na dom tudi po koncu pandemije in izrednih razmer. Naše življenje se bo v marsičem spremenilo po tem obdobju, zato verjamemo, da se bodo tudi tržne navade in tržne poti ponudnikov hrane nekoliko prilagodile situaciji. Storitev pa je seveda uporabna tudi za ponudnike drugih izdelkov, ne le za gostince.
Kateri pa so vaši načrti za prihodnost? Nameravate nadaljevati take in podobne posle ali ste platformo sestavili zgolj zato, da bi tudi vi pripomogli k olajševanju tegob pandemskih razmer?
V bistvu se o tem nismo kaj veliko pogovarjali; bistveno je bilo le, da naše znanje uporabimo v pomoč drugim. Če bo uporabnikom všeč in bo njihovo število močno naraslo, bomo verjetno to nadaljevali in še bolj poglobili v posel. V primeru velikega števila transakcij na dan bomo seveda potrebovali močnejši strežnik, dodati bomo morali nove funkcionalnosti itd. Za zdaj pa je naš cilj ta, da ostane storitev v celoti brezplačna in na voljo vsem.
Osebno nameravam končati tudi magistrski študij na milanski Univerzi Bocconi, kjer bom študiral na smeri “Economia e legislazione dell’impresa” (“Ekonomija in poslovna zakonodaja”). Ne vem še, ali se bom potem zaposlil kot računovodja, mislim pa, da mi bo pridobljeno znanje koristilo tudi v primeru, da se bom odločil za kak drug poklic.
Giulia Černic

Pogovor / Alek Devetak, univerzitetni študent

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme