Mladi bodo spoznavali čarobni svet kamišibaja

Piše: Kat

Delavnica Storie di carta/zgodbe na papirju

V petek, 16. februarja, in v soboto, 17. februarja, bo v Močnikovi dvorani v Gorici povsem živahno, pisano, pravljično. Na sporedu bo namreč brezplačna delavnica kamišibaja Storie di carta/zgodbe na papirju, ki bo zaobjemala likovno umetnost, pripovedovanje in javno nastopanje. O projektu, ki ga organizirata Kulturni center Lojze Bratuž in Skupnost družin Sončnica, nam je marsikaj povedala organizatorka, mentorica Mladinske gledališke skupine O’ Klapa ter izkušena kamišibajkarica Katerina Ferletič.

Gre za delavnico, namenjeno mladim do petintridesetega leta starosti, neke vrste pripravljalni seminar v pričakovanju 12. slovenskega festivala kamišibaj gledališča, ki bo letos 6. in 7. septembra prvič potekal v Gorici. Katarina Ferletič nam je razložila, da je projekt nastal s finančno podporo Dežele FJK, glavni namen oz. tematika pa je ovrednotenje zgodovinskega dogajanja v Gorici v 20. stoletju z zgodbami in pričevanji preprostih ljudi ter uglednih osebnosti. Projekt se bo razvil v slovenščini, italijanščini in furlanščini, predstavljeni pa bodo arhitekt Max Fabiani, letalska pionirja brata Rusjan, pesnik Giuseppe Ungaretti, pisatelj France Bevk, pesnica Ljubka Šorli, skladateljica in slikarka Cecilia Seghizzi, grofica Lyduska de Nordis, torej osebnosti, ki so na različne načine soustvarile zgodovino Gorice. Ob teh likih bodo na delavnicah uprizorjene tudi stare zgodbe in pravljice naših non.

Partnerji projekta so še Društvo Kamišibaj Slovenije, CTA – Centro Teatro Animazione e Figure di Gorizia in Državni izobraževalni zavod Cankar Vega Zois Gorica. Zelo pomembno je sodelovanje z dijaki slovenskih višjih šol in profesorico Slavico Radinja, na delavnico pa so vabljeni tako dijaki tehniškega kot tudi humanističnega pola – trenutno se jih je skupaj prijavilo dvanajst.

Kot rečeno, bo delavnica potekala v Močnikovi dvorani v petek, 16. februarja, v jutranjih urah in v soboto, 17. februarja, popoldne. Vodila jo bosta prejemnika zlatega kamišibaja 2023 Boštjan Oder, predsednik Društva Kamišibaj Slovenije, in lutkarica, kamišibajkarka, sinhronizatorka ter igralka Vanja Iva Kretič, udeleženci pa bodo na podlagi izbranih besedil ustvarili svojo kamišibaj zgodbo. Likovno pomoč pri izvedbi kamišibaja bodo sodelujočim na slovenskih višjih šolah v Gorici 1. in 8. marca nudile priznane umetnice in ustvarjalke Silva Karim, Vesna Marion in Vlasta Markočič, ki so z Vero Papič, Mirno Stopar in Katerino Ferletič članice skupine kamišibajkaric s Krasa in Vipavskega Furje iz burje. Mladi kamišibajkarji bodo butaje ustvarjali s posebnim materialom, lepenko, ki so jo organizatorji kupili pri znanih lutkarjih iz Vareseja Betty in Chiccu Colombu. Zaključek delavnice z Boštjanom Odrom in Vanjo Ivo Kretič ter predstavitev projekta bosta v Močnikovi dvorani na sporedu v drugi polovici marca, sledila bosta tudi javni nastop v Kulturnem centru Lojze Bratuž in zaključni nastop ob koncu šolskega leta na višjih šolah.

Gledalci bodo imeli na različnih lokacijah v Gorici in bližnjih občinah še marsikatero priložnost spoznati čarobno gledališko zvrst kamišibaj, saj si bo v sklopu projekta Storie di carta/zgodbe na papirju vrstilo več nastopov. Katerina Ferletič bo vodila delavnice kamišibaja tudi za otroke iz vrtca Mavrica in osnovne šole Ludvik Zorzut v Bračanu,  s pomočju očiteljice in kamišibajkarice Federice Barbo pa se bodo s kamišibajem soočali tudi učenci osnovne šole Enrico Toti iz Tržiča. Poleti bo v Feiglovi knjižnici razstava kamišibajev, v prostorih Galerije Ars na Travniku pa bodo razstavljene najlepše ilustracije, ki bodo nastale med projektom. Organizatorji bodo ob zaključku projekta izdali tudi katalog.

Mladim ustvarjalcem, ki bi se radi udeležili delavnice in iz prve roke spoznali čarobni svet kamišibaja, sporočamo, da je nekaj mest še na razpolago – pohitite!

Za informacije in rezervacije: Kulturni center Lojze Bratuž, tel. 0481-531445, info@centerbratuz.org

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme