Mladi besedni ustvarjalci pokazali svoj talent

Piše: APE

Trst / Predstavitev zbirke

“Zven glasu treh mladih pesnikov je melodija mladih v življenju, ki se kljub bivanjski stiski, s katero se srečujejo, razpirajo svetu in iščejo način, kako najti svoje mesto v njem.” S temi besedami je profesorica in pesnica Marija Kosnapfel predstavila tri perspektivne mlade ustvarjalce, ki so v četrtek, 25. maja 2023, v Narodni in študijski knjižnici v Trstu predstavili skupno pesniško zbirko z naslovom ?maK. Veronika Furlan, Liam Calabrese in Alan Fraia so namreč dijaki Državnega izobraževalnega zavoda Jožef Stefan iz Trsta, ki so s pomočjo profesorice Vilme Purič, ki je zbirko uredila, in profesorjem Markom Verrijem, ki je poskrbel za oblikovanje, ustvarili pravi biser.

Gre za zbirko, ki omogoča vzpostavitev dialoga med pesmimi, ker je sad sodelovanja in posredovanja raznolikih izkušenj, ustvarjalnih procesov, pa tudi sad posameznikovega navdiha in posebnih izbir, je še poudarila pesnica Marija Kosnapfel. Središčna tema celotne zbirke je ljubezen, ki jo predstavlja rdeča roža, mak. Poudarjeni sta tudi izgubljenost in iskanje prave smeri, ki ju predstavlja besedna igra v naslovu, ko besedo beremo od konca, ki je označen z veliko začetnico, proti začetku, kjer stoji vprašaj, je še pojasnila. Poezija Liama Calabreseja je prepojena z občutki osamljenosti in hrepenenjem po resnični povezanosti ter medčloveških odnosih. V njegovih poezijah razberemo močna čustva in emocije, ki jih razbremenjuje ironični in celo humorni pristop s stereotipnimi predstavami. Avtor bi raje šel nekam, kjer je mir in kjer bi užival življenje in ljubezen. Tudi pesmi Alana Fraie označujejo iskanje vrednot, bivanjski smisel in ljubezen. Prisotne so metafore in impresije iz narave, izstopa tudi evokacija krščanske tradicije kot referenčni okvir za izražanje notranjih konfliktov. V njegovi poeziji se verski utrinki prepletajo z rabo pogovornih elementov, je še poudarila. Veronika Furlan pa izraža svoja čustva in občutke s preigravanjem ter odpira pot raziskovanju načina za razumevanje identitete in različnih pogledov na svet. Njen ustvarjalni prostor je prostor spominov, ljubezni in žalosti, a lahko tudi posebni pravljični svet, je še sklenila profesorica Marija Kosnapfel.

Sledil je pogovor z avtorji, ki je potekal zelo sproščeno in prijateljsko. Prisotnim so izrazili svoja čustva nad novo zbirko in obrazložili, kako je le-ta nastala. Priznali so, da so nekatere verze zapisali na list, druge pa celo vtipkali na WhatsApp, tudi v nočnih urah. S sodelovanjem in s pomočjo profesorice Vilme Purič so ustvarili tudi štiriročne in štirisrčne pesmi, ki prav tako odražajo bivanjska vprašanja mladega človeka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme