“Misliti je treba na stvari, ki nam dajejo veselje!”

Piše: APE

OPČINE Predavanje v Društvu Finžgarjev dom

Po novoletnem premoru je Društvo Finžgarjev dom na Opčinah priredilo novo predavanje iz ciklusa pogovorov o psihološki in pedagoški temi z naslovom Prisiljeni v samoto – posledice pandemije in kako jih lahko odpravimo. Številni publiki je tokrat predavala psihologinja in psihoterapevtka Maja Sedmak Cvelbar. Na srečanju se je z učiteljico in supervizorko v smeri transakcijske analize (TA) pogovarjala časnikarka Breda Susič. Maja Sedmak Cvelbar je sicer pridobila certifikat transakcijske analize v okviru evropske organizacije EATA. Tema četrtkovega večera je bil problem pandemije oz. kakšne posledice je le-ta pustila v nas in kako jih lahko rešimo. V imenu Društva Finžgarjev dom in njene predsednice je prisotne prisrčno pozdravila Anka Peterlin.

Dva od stebrov transakcijske analize sta spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vrednot ter prepričanje, da “sem jaz v redu in ti tudi”. Drugi, glavni temelj je to, da smo vsi ljudje sposobni spremembe in rasti, torej da lahko vsi napredujemo, je pojasnila psihologinja. Pandemija nas je privedla v neko tako stanje, ki ga nihče ni pričakoval. Nihče ni vedel, kakšne bodo posledice za naše zdravje, zato so se začeli ostri ukrepi. Virus, zdravstvene posledice in ostri ukrepi so gotovo vplivali na naše fizično in duševno zdravje. “Covid je vzbudil v nas neki temeljni strah, kako bomo preživeli”, je poudarila psihoterapevtka. Socialna izolacija je povzročila razne duševne težave, kot so lahko depresija, anksioznost, strah itd. Znatno se je povečala tudi uporaba alkohola, ki vpliva na psihično stanje posameznika, a tudi cele družine. Nenazadnje je pandemija imela tudi velik vpliv na brezposelnost in revščino. Številni brezposelni ljudje so zapadli v hujšo depresijo. Med pandemijo so bili ogroženi predvsem mladi in otroci, pri katerih ugotavljajo povečano agresijo, predvsem pa pogosto uporabo tehnologije in družbenih omrežij. Zaradi socialne izolacije nismo mogli zadovoljiti svojih osnovnih potreb, je pojasnila Maja Sedmak Cvelbar. Temeljne so naše fiziološke potrebe, ki jih moramo zadovoljiti, da lahko preživimo. Najbolj osnovna je potreba po varnosti in preživetju. Druge so potreba po ljubezni, spoštovanju, doseganju nekega višjega cilja oz. potreba po tem, da postanemo boljši, in potreba po vznemirjenosti oz. da se kaj dogaja. Huda posledica pandemije in socialne izolacije je bilo tudi povečanje nasilja nad otroki in ženskami v partnerskem odnosu.

Najboljši način, da se dobro počutimo, je ta, da potrebe zadovoljimo, je pojasnila psihologinja. Moramo namreč  aktivirati svojo energijo in delati na duševnem nivoju. Obstajajo različne tehnike sproščanja, dihanja in relaksiranja, ki pa zahtevajo vztrajno delo. Dobro počutje se začenja z mislijo na stvari in dejstva, ki nam dajejo veselje in pozitivno energijo. Vsak posameznik mora ugotoviti, kaj je to, kar mu daje veselje. Lahko pokličemo prijatelja, ki ga ne vidimo že dolgo časa, naredimo kaj dobrega za svoje drage ali pa preprosto gremo na sprehod v naravo. Zavedati se moramo, kaj nas razveseli, predvsem pa, česar ne moremo spremeniti in je izven naše kontrole. Moramo pa tudi razumeti, da je čisto normalno biti včasih žalostni in prestrašeni. Ta neprijetna čustva moramo sprejeti in prihraniti energijo za kaj drugega, izredno pomembnega!” je zatrdila psihoterapevtka Maja Sedmak Cvelbar.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme