Aktualno

Minority SafePack presegel 600.000 podpisov

Minority SafePack presegel 600.000 podpisov

Podprimo evropsko državljansko pobudo!

Evropska državljanska pobuda, poimenovana MinoritySafePack, je presegla 600.000 zbranih podpisov. Ta podatek lahko zasledimo na spletni strani www. minority-safepack. eu, ki vsebuje vse novice in navodila v zvezi s tem. Javnosti ga je pred kratkim posredoval predsednik FUEN Loránt Vincze. Cilj, ki si ga postavlja pobuda, da pozovemo Evropsko zvezo, naj izboljša zaščito oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, in okrepi kulturno in jezikovno raznolikost v EU, je torej zelo blizu. Minimalno število potrebnih podpisov sta že zbrali in tudi krepko presegli Madžarska in Romunija. Podatek je toliko bolj pomenljiv, saj velja le za podpise, ki so bili oddani po spletu. Temu je potrebno dodati še podpise, ki so bili zbrani na papirnatih obrazcih. Na zelo dobri poti je tudi Slovaška.
V zbiranje podpisov za Minority SafePack so se vključile tudi narodne in jezikovne skupnosti v Italiji. Slovenci v FJK lahko podpišemo po spletu (https: //ec. europa. eu/citizens-initiative/32/public/#/). Možnost oddaje podpisa na papirnatih obrazcih pa imamo na sedežih slovenskih organizacij, v Tržaškem knjižnem središču in v goriški Katoliški knjigarni.
Pomembno bi bilo, da bi se v zbiranje podpisov vključile tudi vse občine, ki spadajo v področje izvajanja zaščitnega zakona 38/2001. Deželni svet FJK je v tem smislu že osvojil Minority SafePack.

13.02.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!