Minister Arčon na prvem Vseslovenskem srečanju v Argentini

Fotografije:

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo od 17. do 20. novembra 2022 udeležil prvega Vseslovenskega srečanja v Mendozi v Argentini, ki ga pripravljajo Društvo Slovencev v Mendozi, Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu, Slovensko-argentinska gospodarska zbornica in Konzulat RS v Menodzi. Ministra Arčona bosta spremljala veleposlanik RS v Buenos Airesu Alain Brian Bergant in častni konzul RS v Mendozi Jože Šmon.

Prvo vseslovensko srečanje v Mendozi je namenjeno povezovanju Slovencev iz vsega sveta. Slovesno odprtje štiridnevnega dogodka se bo odvilo v četrtek, 17. novembra v središču mesta Mendoza na osrednjem trgu Plaza Independencia s Slovenskim kulturnim večerom v mestnem teatru. Kulturni program bodo obogatili ubrani glasovi Slovencev iz Argentine in Slovenije, v ritmih slovenske glasbe se bodo zavrteli plesalci folklornih skupin, na ogled pa bo tudi umetniška razstava. Na odprtju bo zbrane nagovoril minister Matej Arčon.

V sklopu prvega dne obiska v Mendozi se bo minister Arčon sestal z guvernerjem province Mendoza Rodolfom Alejandrom Suarezom, z ministrico za kulturo in turizem province Mendoza Noro Vicario in z namestnikom župana Občine Mendoza Horaciom Migliozijem. Srečal pa se bo tudi z mednarodno priznanim enologom slovenskih korenin Nestijem Bajdo, ki deluje v svetovno priznani vinski kleti Catena Zapata. Ustanovitelj kleti velja za pionirja visokogorskega gojenja in je prvi leta 1994 zasadil vinograd sorte Malbec na 5000 m nadmorske višine. Mendoza je danes vinorodno središče južne Amerike.

Minister se bo sprehodil tudi do Trga Republike Slovenije, ki ga krasijo številni slovenski simboli. Postavljen je bil 30. novembra 1991 in ima med Slovenci poseben pomen. Ta trg velja za prvo tovrstno počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj naše domovine.

Drugi dan obiska bo namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Argentino, ter med slovenskimi gospodarstveniki po svetu. V mendoškem kongresnem centru se bo namreč odvila poslovna konferenca, na kateri bo ministra Arčona spremljala gospodarska delegacija iz Slovenije. Na štirih panelih bodo udeleženci razpravljali o internacionalizaciji, zelenem in digitalnem: temelji slovenskega gospodarstva; o priložnostih za tesnejše sodelovanje s provinco Mendozo; predstavili bodo svojo vizijo dela in dobre prakse uspešnih podjetnikov ter vlogo častnih konzulov v gospodarski diplomaciji. Poudarek bo tudi o trajnostni zeleni in vinskem turizmu v prihodnosti. Na konferenci se bodo zvrstila tudi posamična srečanja gospodarstvenikov z namenom pospeševanja ekonomske izmenjave.

V okviru obiska bo minister obiskal tudi Slovensko šolo Anton Martin Slomšek, kjer se bo z učenci družil v okviru projekta tradicionalni slovenski zajtrk. Kot veleva tradicija v šolah po Sloveniji, si bodo tudi v Mendozi učenci privoščili okusne slovensko obarvane dobrote.

Skupaj s predstavniki Slovensko-argentinske gospodarske zbornice SLOAR in častnim konzulom Šmonom se bo minister ustavil tudi v podjetju IMPSA. Gre za edino podjetje v Latinski Ameriki z lastno tehnologijo za izdelavo opreme za proizvodnjo vetrne energije in hidravlike ter je imetnik certifikata ASME III za načrtovanje in izdelavo jedrskih komponent. Člani zbornice SLOAR bodo ministra seznanili s svojimi aktivnostmi na področju gospodarskega sodelovanja med državama.

Zadnji dan obiska se bo pričel s slovensko zahvalno sveto mašo in blagoslovom vina v Katedrali Gospe iz Loreta. Mašo bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je po imenovanju Slovenske škofovske konference odgovoren tudi za Slovence zunaj Slovenije.

Prvo Vseslovensko srečanje se bo zaokrožilo z velikim družabnim dogodkom v Slovenskem domu v Mendozi.

Provinca Mendoza, z glavnim mestom Mendoza leži ob vznožju Andov na zahodu strani Argentine. V deželi sonca in dobrega vina, kot pregovorno imenujejo te kraje, danes živi tudi močna slovenska skupnost. Od tod prihaja Mendoški oktet, Mendoški pevski zbor, Otroški pevski zbor Škrjančki, ki so s svojim ubranim petjem že gostovali v Sloveniji in so med Slovenci poznani. Mendoški Slovenci veljajo za priznane vinarje in so izjemno aktivni v mnogih vinskih kleteh na tem področju. Tu je moč najti tudi uspešne slovenske gospodarstvenike, predvsem pa velja ta slovenska skupnost za eno najbolj srčnih in pristnih slovenskih skupnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme