Mini Swap Party

Piše: APE

Opčine / Pobuda v Finžgarjevem domu

Društvo Finžgarjev dom je prejšnji teden v četrtek, 11. januarja 2024, priredilo enkratno in zanimivo pobudo na sedežu društva na Opčinah. Organizatorji so namreč pripravili Mini Swap Party. Gre za dogodek oz. pobudo, na katerem si lahko udeleženci izmenjajo določene stvari, ponavadi so to oblačila. “Dame naj prinesejo svoja visokokakovostna oblačila za izmenjavo ali prodajo po nizki ceni. Obleke naj bodo v dobrem stanju, čiste in zlikane,” so bila navodila za udeležbo.

“To je sicer prvi večer v sklopu našega običajnega niza, ki ga redno pripravljamo v Finžgarjevem domu,” nam je pojasnila članica društva Breda Susič. Vsakič imajo v sklopu niza številne goste, ki občinstvu predavajo o dobrem počutju, psihologiji in še marsičem. Za prvi letošnji večer so si zamislili nekaj čisto drugačnega in posebnega, pri čemer sta sodelovala tudi Sklad Mitja Čuk ter avtorica knjige Harmokromija Helena Pertot. “Dolgo smo razmišljali o tem dogodku, saj se vsakomur večkrat naberejo oblačila, ki so še v dobrem stanju, a jih ne nosimo zaradi najrazličnejših razlogov. Danes je v naši družbi zrasel tudi ekološki čut, predvsem med mladimi. Odločili smo se torej, da bomo priredili prvi Mini Swap Party. Istočasno pa smo želeli dati tudi dobrodelni pečat, tako da smo povabili k sodelovanju Sklad Mitja Čuk, ki bo ob koncu večera prevzel ostala oblačila in jih namenil potrebnim.” Swap Party je bil tudi odlično organiziran: obiskovalke so ob prihodu v Finžgarjev dom pokazale svojo obleko, ki so jo sodelavke društva natančno pregledale in določile njeno vrednost. Vsaki obleki je bil dodeljen kartonček določene barve, lastnica oblačila pa je pridobila nov kartonček enake barve, s katerim je lahko izmenjala obleko iste vrednosti. Vsaka barva kartončka je tako pravzaprav predstavljala določeno vrednost oblačila. 

Na četrtkov večer so organizatorji povabili tudi domačinko in izvedenko o harmokromiji Heleno Pertot. Gostja, ki je na dogodku predstavila svojo knjigo, je bila tudi na razpolago za osebna svetovanja udeleženkam, ki so na dogodku izbirale in pomerjale oblačila. Z gostjo se je o njeni karieri, harmokromiji in s tem povezanimi temami ter še o marsičem pogovarjala novinarka Valentina Oblak.

Naslednji dogodek Društva Finžgarjev dom bo izjemoma v soboto, 24. februarja 2024, ko bo gost kulturnega večera znan psiholog in psihoterapevt pater Christian Gostečnik.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme