"Mesto nujno potrebuje neko vizijo in premišljeno načrtovanje”

Piše:

Pogovor / Igor Švab, podpredsednik tržaškega občinskega sveta

Letošnje posebno, izredno stanje je prizadelo vse in vsa področja, prav gotovo tudi življenje in delovanje različnih mestnih središč ter občinskih uprav. O obračunu Občine Trst nam je ob koncu leta posredoval nekaj misli podpredsednik tržaškega občinskega sveta in občinski svetnik SSk Igor Švab.

Posebno leto, kajne? Težave, ki si jih prejšnje leto omenjal, se prav gotovo niso rešile v času pandemije …

Žal, ne. Kljub tveganju, da se bom večkrat ponavljal, moram povedati, da še vedno obžalujem neko konstruktivno politično dialektiko, ki je nisem opazil niti letos. Kot podpredsednik občinskega sveta sem garant med večino in opozicijo, večina pa je v bistvu onemogočila katerikoli pogovor, in to iz principa. Tudi ko je govor o argumentih, ki bi bili za mesto zelo pomembni, ni posluha. Lahko povem, da smo se v opoziciji vedno obnašali zelo korektno in konstruktivno opozarjali, katerih točk političnega programa večina ni spoštovala oz. upoštevala.

Misliš, da bo večina izkoristila letošnje razmere kot izgovor za neizpolnjene obljube?

Upam, da ne. Nevarnost sicer obstaja. Ko je mesto upravljal Roberto Cosolini, so ga napadali, češ da ni držal obljub glede načrtov in projektov. Tudi takrat je bilo izredno stanje, drugačno, a vseeno izredno. Bila je gospodarska kriza, obstajal je pakt stabilnosti, ki ga je vsilila država. Ta je preprečil dolgoročna načrtovanja in zamrznil finančna sredstva, tudi če so bila na razpolago. Dejstvo je, da pandemija ne preprečuje ustvarjanja neke vizije za mesto, še toliko bolj, ker se upravi izteka mandat. Občinska uprava je v teh letih dokazala, da nima dolgoročne vizije in nobenega poglobljenega strateškega načrta za razvoj mesta. To je dejstvo in žalostna resnica.

Razvoj starega pristanišča je jasen primer. Slišali smo celo vrsto idej, kako in kaj bi se lahko naredilo, nikoli pa konkretne ponudbe razvoja tega predela mesta, ki bi lahko postal zelo dragocen za tržaško središče (z gospodarskega in turističnega vidika) in seveda za vse Tržačane.

Kaj pričakuješ od novega leta? Spomladi naj bi bile volitve …

Najprej upamo, da bo zdravstvena kriza mimo oz. da bomo s cepivom zmogli zajeziti širjenje tega virusa, ki nas je v tem letu tako prizadel. Potem bo gotovo nastopil čas, ko se bo treba soočiti s posledicami, in sicer z upanjem, da si bo ekonomija s pomočjo države in Evrope takoj opomogla in spet zaživela.

Meseca maja oz. junija so ponavadi volitve. Glede na stanje pa tvegamo, da bodo drugo leto po poletju. Mislim, da bo župan Dipiazza spet kandidiral, saj je kljub vsemu zelo priljubljen, ker je zelo priden govorec in veliko obljublja. Upam in pričakujem, da se bo v naslednjem letu in tudi v naslednji upravi kaj spremenilo. Ta uprava je v bistvu rezala trakove načrtov, ki so bili zasnovani v prejšnji. Strateški program za naše območje ostaja pereča točka. Ekonomija se lahko spet zavrti, tudi močno, a to je vezano na pametno in premišljeno skupno strategijo, ki je zdaj ni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme