“Mesti sta model premagovanja delitev”

Piše: Kat

Srečanje ministrov za kulturo v Novi Gorici

Na Trgu Evrope sta se v ponedeljek, 20. marca, rokovala ministrica za kulturo Slovenije Asta Vrečko in italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano. Osrednja tema srečanja so bile priprave na EPK 2025. Na srečanju so sodelovali tudi predstavniki Javnega zavoda GO! 2025 in EZTS GO. V delegaciji ministrice Aste Vrečko sta bila tudi državni sekretar Marko Rusjan in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok, srečanju na Trgu Evrope pa so sledili pogovori v prostorih Mestne Občine Nova Gorica, ki sta se jih udeležila tudi župana Nove Gorice Samo Turel in Gorice Rodolfo Ziberna.

Samo Turel je ministroma predstavil tudi Sklad za male projekte GO! 2025 kot orodje, katerega glavni cilj je priprava čezmejnega območja na EPK, Ziberna pa je izpostavil zelo dobro sodelovanje med mestoma in intenzivne priprave na leto 2025. Po njegovih besedah obe vladi intenzivno podpirata EPK 2025.

Po besedah ministrice Aste Vrečko je EPK zelo pomembna za Slovenijo, Novo Gorico, hkrati pa tudi za Gorico, za regiji na obeh straneh meje in nenazadnje za obe državi. Izrazila je zadovoljstvo, da pri projektu zelo dobro sodelujeta tudi oba župana. “Projekt simbolizira vse prvine, ki jih EPK mora imeti, torej kako preko kulture in umetnosti povezati lokalno skupnost, kulturo in umetnost, da določen kraj oživi oziroma da v novi luči odpira nove teme. Tako italijanski minister za kulturo kot jaz si želiva, da bi bil ta projekt zelo uspešen in da bi tekel kar najbolje. Za nas – kot državi – je pomembno, da sodelujemo ne le zato, ker smo neposredni sosedi, temveč zato, ker imamo skupno zgodovino tega prostora, skupno snovno kot nesnovno dediščino in kulturo. Prav tako je pred nami tudi nekaj skupnih mednarodnih projektov,” je izpostavila ministrica in opozorila na gostovanje Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Za Slovenijo bo to štafeto prevzela Italija, naslednje leto pa bo Slovenija častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni. Dodala je, da bodo poskušali priti Novi Gorici in Gorici naproti tudi pri premoščanju morebitnih ovir, v mesti bosta vabila predstavnike mednarodne javnosti. “Tukaj se gradi nova zgodba, zgodba za prihodnost mladih in starejših skozi kulturo in umetnost, trajnostni turizem in razvoj”.

Minister Sangiuliano je povedal, da želita s slovensko kolegico “iz Gorice in Nove Gorice narediti epicenter kulture v osrčju Evrope.” Izpostavil je, da je naše ozemlje pomembno ne samo na področju kulture, ampak tudi gospodarstva. “Veliko je skupnih potencialov,” je še poudaril in pristavil, da je še najpomembnejši razmislek, kaj se bo zgodilo po letu 2025, katera bo zapuščina tega projekta. “Gorica in Nova Gorica sta model premagovanja delitev.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme