MeMlPZ Emil Komel na mednarodnem tekmovanju

Fotografije: www.gallusmaribor.si

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor

V dneh od 21. do 23. aprila je v izvrstni akustični Dvorani Union v Mariboru po štirih letih premora potekalo znamenito, tokrat že 17. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor, ki slovi kot ena najzahtevnejših (ne le) evropskih zborovskih preizkušenj. Letos se ga je udeležilo osem zasedb iz Španije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije; med njimi je bilo šest mešanih zborov, dva pa sta bila moška.

Pevski sestavi so se 21. aprila najprej predstavili na netekmovalnem otvoritvenem koncertu s sporedi, značilnimi za lastne dežele. Po sobotnih tekmovalnih nastopih in nedeljskem finalu, v katerega se je uvrstilo pet zborov, je žirija (poleg predsednice Karmine Šilec, slovenske dirigentke in avtorice glasbeno-scenskih projektov, so jo sestavljali mednarodno priznani zborovski strokovnjaki iz Indonezije, Irske, Italije, Latvije, Portorika, Baskije, Švedske in Slovenije) za prejemnika velike nagrade Gallus – Maribor 2023 razglasila švedski moški zbor Zero8 pod vodstvom Rasmusa Krigströma, ki je s tem postal eden od finalistov tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, napovedanega za september 2024 v bolgarski Varni. Drugo mesto je zasedel baskovski moški zbor Suhar (dir. Esteban Urzelai), tretje pa Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika. Med nedeljskimi finalisti sta bila še zbor Univerze v Portoriku Coralia in MePZ Juventus Univerze iz Rige v Latviji. Med osmimi nastopajočimi sestavi, ki so tokrat v Mariboru predstavljali vrh svetovnih zborov, je bil tudi Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja: izziv mednarodnega tekmovanja je mlade pevce in zborovodjo močno navdušil, vlil jim je novega navdušenja, obenem pa jih je gotovo obogatil s pomembno izkušnjo primerjav in vrednotenja lastnih dosežkov ter ustvarjalnih zmogljivosti.

Kot piše na portalu tekmovanja Gallus – Maribor, ki je bilo leta 2008 sprejeto v prestižno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (v njej so poleg Maribora še štiri evropska mesta iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji in Varna v Bolgariji), se nanj lahko uvrstijo samo zbori izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik in zahteven program. Tekmovanje skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo Gallusove skladbe po lastni izbiri, zraven pa še priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je bila to prekmurska ljudska Godec pred peklom skladateljice Nane Forte.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme