“Meje ločujejo, narava povezuje”

Piše: Kat

Gorica, Nova Gorica Festival Blue Notte

Od 22. julija do 30. septembra se v goriško somestje vrača kulturno-glasbeni Festival Blue Notte, letos z geslom “Meje ločujejo, narava povezuje”. Gre za geslo Evropske zelene vezi (European Green Belt), saj letošnja, že enajsta izvedba festivala poleg glasbene komponente, ki ima z jazzom in bluesom čisto mednarodni pridih, ponuja številne zgodovinske in naravoslovne ekskurzije po čezmejnem goriškem ozemlju, ki so namenjene ozaveščanju o izjemnem naravnem bogastvu tega območja.

Festival, ki ga prirejata društvo BlueBird in socialna zadruga Contea v sodelovanju s krajevnimi upravami, društvi in ustanovami z obeh strani meje, so v sredo, 12. julija, predstavili na Trgu Evrope / Transalpina. Spregovorili so predsednik društva Paolo Del Negro, ki je predstavil letošnji program glasbenih dogodkov, in umetniška vodja Monica Tortul, medtem ko je v imenu goriške občinske uprave zbrane pozdravil odbornik za kulturo Fabrizio Oreti, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino Šempeter – Vrtojba pa je predstavljal direktor Dejan Koglot. Predstavitev je potekala v slovenščini in italijanščini, povezoval jo je Evgen Ban.

Prvi dogodek letošnje izvedbe festivala bo 22. julija ob 9.30 – s Trga Evrope bo začel kolesarski izlet do Rubijskega gradu, kjer bo tudi pokušnja tipičnih proizvodov. Ekskurzija, ki bo nastala v sodelovanju z združenjem BisiachInbici in jo bo vodil zgodovinski vodnik Goriškega muzeja, bo potekala ob meji med Italijo in Slovenijo, večinoma po obstoječih kolesarskih in sprehajalnih progah. Mednarodna glasba bo v središču dogajanja 28. julija, ko bo na Trgu Ivana Roba v Šempetru nastopila francoska skupina Rozedale, pred njo pa še Matija Podversič kvintet. 29. julija se bo na Travniku v Gorici predstavila Kyle Brox, 25. avgusta pa bo na kmetiji Zoff v Bornjanu pri Krminu na sporedu koncert Mina project skupine Lorena Favot duo, ki ga bo spremljal tudi obisk kmetije ter degustacija sirov in vin. Riccardo Chiaron Trio bo nastopil 9. septembra v lokalu Carso in Corso v Tržiču, 16. septembra pa bo ekskurzija med Gorico in Novo Gorico s startom in prihodom v Vili De Nordis.

Na ekskurziji bo sodelovalo tudi pet mladih novinarjev iz vse Evrope, ki jih bodo izbrali na razpisu, objavljenem prejšnji teden na spletni strani www.bluenottegorizia.com. Poročali bodo o GO! 2025, edinstvenem čezmejnem somestju, ki bo leta 2025 evropska prestolnica kulture. Med Gorico in Novo Gorico se bodo od 13. do 18. septembra udeležili srečanj in delavnic. Ob koncu bogate izkušnje pa bodo predstavili svojo vizijo čezmejnega prostora v luči smernic EPK 2025: GoBorderless (GoGreen, GoEurope, GoShare, GoYoung).

Narava je glavna tema tudi dveh delavnic stripa, ki bosta potekali septembra v kraju Cervignano del Friuli in Ronkah. Mednarodno priznani predavatelji bodo umetnikom pomagali najti navdih v čarobnosti rastlin in dreves, ki rastejo na čezmejnem pasu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme