Meja, ki ne deli, ampak združuje

Piše: APE

Predstavili so večletni skupni projekt

V četrtek, 14. aprila 2022, je v prostorih kavarne San Marco v Trstu potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili večletni projekt VZHOD—ZAHOD Meja skozi film in zgodovino 1945—1954—2025. Projekt so z vodilnim partnerjem, društvom Kinoatelje iz Gorice, soorganizirali La Cappella Underground iz Trsta, Slovenska kinoteka Ljubljana ter številni drugi partnerji iz Slovenije in Italije.

Prvi pobudi projekta, ki v središče postavlja raziskovanje življenja ob slovensko-italijanski meji, sta retrospektiva in simpozij. Na programu bosta med 9. in 16. majem v Slovenski kinoteki v Ljubljani, nato v Kulturnem domu v Novi Gorici, potem pa še v Hiši filma v Gorici in v kinu Ariston v Trstu. Bogat osemdnevni program bo vključeval filmske projekcije in predavanja, na katerih bodo sociologi, zgodovinarji in filmski publicisti prikazali obdobje med letoma 1945 in 1954 v čezmejnem prostoru, predvsem pa v Trstu.

Konferenco je uvedla vodja programa pri vodilnem partnerju Kinoatelje Mateja Zorn. Gre za projekt, ki je zasnovan večkulturno in večjezično. Dogaja se na meji, ki ne ločuje, ampak združuje in bogati. Želja je ta, da bi z avdiovizualno in kulturno dediščino lahko vstopili v dialog s širšo javnostjo, ne samo na lokalni, ampak tudi na mednarodni ravni, je poudarila Mateja Zorn. Projekt je del programa Evropske prestolnice kulture GO!2025. Znotraj le-tega bo leta 2025 organizirana mednarodna retrospektiva, s katero se bo v večjih evropskih mestih preko številnih projekcij zrcalil naš skupni čezmejni prostor. Vsebine projekta ponujajo tudi razmislek o zgodovini, ki se žal ponavlja. Igor Prassel iz Slovenske kinoteke je predstavil del projekta, ki bo potekal v Ljubljani. Poudaril je globok pomen filmov pri razumevanju zgodovine, omenil je npr. delo Trst (1951) Franceta Štiglica, enega najpomembnejših slovenskih filmskih režiserjev. Filmski kritik Lorenzo Codelli je v imenu arhiva Cineteca del Friuli poudaril skrivnostno in čarobno povojno obdobje, ki je zaznamovalo Trst, saj je mesto bilo prizorišče raznih vohunskih filmov. Predsednica arhiva Cappella Undergoround Chiara Barbo je poudarila, da je le-to prvi letošnji skupni projekt, ki poteka v odličnem sodelovanju s predstavniki vseh soorganizatorjev. Osredotočila se je na tržaške dogodke, ki bodo poudarili tudi literarno dimenzijo Trsta. Potekal bo med drugim filmski sprehod; ta bo vključil lokacije v središču mesta, ki pričajo o začasni prisotnosti zavezniških sil.

Posebno sodelovanje letošnje izvedbe predstavlja tudi evropski projekt CBA TRIESTE – Kinematografska bitka za Jadran: filmi, meje in tržaška kriza (H2020 MSCA), ki ga vodi dr. Dunja Jelenković, raziskovalka na Univerzi Ca’ Foscari v Benetkah.

Preberi tudi

Pesem proti vojni

Tržaška

Pesem proti vojni

09.03.2022
“Jezik je prvi vir kulture”

Tržaška

Iz Argentine v Trst

Intervju

Iz Argentine v Trst

26.01.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme