Mednarodno obarvan praznik “lepega petja”

Mednarodna operna akademija iz Križa pri Trstu, ki jo vodi svetovno uveljavljeni bas Alessandro Svab, je v petek, 25. julija, v sodelovanju z goriško pokrajinsko upravo ob stoletnici začetka prve svetovne vojne priredila koncert pod oboki kleti Rubijski grad na Vrhu Sv. Mihaela. Oblikovali so ga udeleženci tritedenskega izpopolnjevalnega tečaja solopetja, ki je potekal v prostorih Fundacije Villa Russiz v Koprivnem. Tam so mladi pevci vadili v glavnem Mozartovo opero Figarova svatba, na koncertu pa so predstavili dela najrazličnejših avtorjev, od Cherubinija, Pergolesija, Bacha in Bizeta do Verdija, Čajkovskega, Rahmaninova itd. V prvem delu večera – posvečenem spominu na padle – so peli operne arije in samospeve iz mednarodnega repertoarja, nato venček čudovitih ruskih narodnih pesmi ter utrinek iz Mozartove Figarove svatbe.
Med mladimi nadarjenimi pevci so prevladovali gojenci iz različnih krajev Ruske federacije, zraven so bili nekateri iz Ukrajine, Švedske, Malte, Slovenije, Hrvaške in Italije.
Kriška operna akademija – je povedal Svab – že nekaj let izvaja projekt “Il Belcanto oltre i confini”: s tem želi širiti po svetu dragoceno zakladnico italijanskega opernega petja, hkrati pa jo povezuje z vrhunsko enološko tradicijo naših krajev. Cilj projekta je povezovati mlade študente različnih narodnosti, jezikov in kultur. Svab že več časa odlično sodeluje z ruskimi univerzami, konservatoriji in drugimi glasbenimi ustanovami. Koncerta na Vrhu se je udeležilo tudi več predstavnic različnih ruskih ustanov; med njimi je bila tudi predsednica Centra za nadnarodni razvoj med Italijo in Rusijo Elena Toukchoumskaia, ki je prinesla pozdrav ruskega častnega konzula v Vidmu in generalnega konzulata v Milanu. Prav vsi so mu izrekali pohvale za širjenje glasbene kulture na najvišji kakovostni ravni v duhu dialoga in vsestranskega vzajemnega razvoja ter poudarjali, da “tako, kot zna delati on, ne zna nihče drug”! Prav vse goste je v imenu lastnikov kleti, ki je res primerna za take in podobne prireditve, gostoljubno pozdravil Venko Černic. Pozdrav je poslal goriški prefekt Vittorio Zappalorto, sovodenjska županja Alenka Florenin pa je povedala, da je zelo počaščena, ker lahko v svoji občini gosti tak dogodek, sploh pa podpira širokopotezni projekt, ki – tudi z glasbo – združuje ljudi v prizadevanjih za mir.
Dan prej so pevci oblikovali podoben koncert v Koprivnem, dan kasneje, 26. julija, je bil na sporedu na Goriškem gradu pod pokroviteljstvom goriške občine, v tem tednu pa v Venetu in na Hrvaškem.
DD

Vrh Sv. Mihaela / Koncert kriške operne akademije, ki jo vodi Alessandro Svab

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme