Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Piše: STA

Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga zaustavili. V več organizacijah pa so v sredo pozvali k ničelni toleranci do nasilja.

Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe. Ženske in dekleta so v digitalnem svetu lahko izpostavljene zasmehovanju zaradi videza, prav tako pa so lahko žrtve spolnega nadlegovanja, ki med drugim vključuje pošiljanje neželenih spolnih podob na spletu, ali celo neželenega deljenja njihovih osebnih informacij, so sporočili iz Sveta Evrope.

Neodvisna strokovna skupina Grevio Sveta Evrope je od mednarodnem dnevu pripravila in objavila novo priporočilo za obravnavo digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami, v katerem je ta pojem tudi jasno opredeljen. V poročilu so prav tako predlagani posebni ukrepi za boj proti nasilju, ki temeljijo na štirih stebrih istanbulske konvencije. To so preprečevanje, zaščita, pregon in usklajene politike, so spomnili.

Po podatkih Združenih narodov bo ena od treh žensk v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja. V času globalne zdravstvene krize pa številke rastejo. Novo poročilo Združenih narodov (ZN), ki je zajelo 13 držav od začetka pandemije, namreč kaže, da sta dve od treh žensk poročali, da sta doživeli nasilje ali da poznata žensko, ki ga je doživela. Samo ena od desetih se bo po pomoč obrnila na policijo. Pandemija, ki smo ji priča, je nasilje nad ženskami še bolj prikrila.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme