Med političnimi strankami brez dialoga!

V slovenski državi in politiki se ohranja stanje, kakršno ne bi smelo biti v obdobju in razmerah parlamentarne demokracije. Obstaja in z različno intenzivnostjo deluje veliko političnih strank, parlamentarnih in zunaj parlamentarnih, kot dokaz in zrcalo demokracije, vendar poskušajo uspevati in se uveljavljati vsaka zase, kot da se nahajajo v lastnem izoliranem prostoru. Zato med strankami ni dialoga, torej srečanj in pogovorov, kar bi bilo nujno in koristno za državo in blaginjo prebivalstva.
Na nujnost in pomen sporazumevanja, sodelovanja in dialoga kažejo spoznanja in izkušnje v drugih državah parlamentarne demokracije, na primer zelo očitno v članicah EU. Še bolj pa dialog v politiki terjajo razmere v Sloveniji, ki so na večini področij kritične, kar potrjujejo v svojih izjavah tudi politiki in druge javne osebnosti in o čemer občasno komentirajo tudi mediji. Peter Jambrek, ki sodi med ustanovitelje slovenske države, je ob nedavnem prejemu odlikovanja predsednika države Boruta Pahorja, dejal: “V letih zgoščenega zgodovinskega časa slovenske pomladi je bilo potrjeno in utrjeno neposredno, pa tudi s plebiscitom, novo ustavo, vojaškimi uspehi in mednarodnim priznanjem soglasje vseh plasti ljudstva o temeljih slovenske republike. Posodo suverene Slovenije so Slovenci in vsi drugi državljani pred 30 leti napolnili z energijo in optimizmom. Zaskrbljen ugotavljam, da je dandanes oboje splahnelo”. Državni poglavar Borut Pahor pa je v nejevolji zaradi opustitve izvajanja nujno potrebnih reform v Sloveniji vlado pozval, naj reforme vendar začne uresničevati, “sam pa ji bom pri tem rad pomagal”.
Kar zadeva sodelovanje v državi, torej tudi dialog v politiki, je Jože Tanko, podpredsednik državnega zbora, v nekem govoru v parlamentu bil kritičen “do izključevalnih potez vladajoče tranzicijske levice”. V časniku Delo je Janez Tomažič zapisal, “da se politične stranke ukvarjajo same s seboj, vendar se je začelo leto streznitve. Sicer pa je sedanja šibka in brezkrvna vlada največja nevarnost za razvoj in blaginjo Slovenije”. Nemara je preveč kruta napoved publicistke Maje Sunčič, objavljene v tedenskem magazinu Reporter, “da prihodnost Slovenije pripada kriminalcem”. Na dialog med strankami oziroma v politiki se nanaša mnenje religiologa Draga Karla Ocvirka, napisano v Reporterju, “da bo le sloga lahko rešila naš skupni dom, vendar moramo drug drugemu pustiti dihati, misliti in delati ter si izbrati takšno oblast, ki bo to vedela in spoštovala”.
V politiki je seveda vse mogoče, kar je bilo že zdavnaj ugotovljeno, zato tudi predsednik Slovenije Borut Pahor trdno upa, da se bo letos lahko sestal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Časnikar, nekdanji poslanec in neuradni glasnik SDS, največje slovenske politične stranke, Miro Petek, pa takole razmišlja: “Konec je zapečkarstva, ne smemo več pustiti, da nas zaničujejo, zasmehujejo, ponižujejo, siromašijo, strašijo, po krivem sodijo in zapirajo, da nam kradejo in lažejo. Stopiti je treba iz cone udobja, pokazati bo treba vsaj malo volje in poguma. Začeti je treba takoj, leto 2020 bo hitro naokrog”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Še vedno ni rehabilitacije v povojnem obdobju krivično obsojenih duhovnikov

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme