Aktualno

Med kladivom in nakovalom

Med kladivom in nakovalom

Piše Igor Gabrovec, deželni tajnik SSk: Po nedeljskih volitvah

Dokončni izidi nedeljske volilne tekme so žal potrdili napovedi in težnje, ki so značilne za ta čas. Zmagala je politična opcija, ki očitno najbolj neposredno, preprosto in zato tudi učinkovito nagovarja velik del volilnega bazena. Salvinijeva Liga je uspešno nadaljevala svoj pohod in krepko presegla rezultate, ki jih je zabeležila še pred enim letom. V tem obdobju je na vsedržavni ravni posrkala pomemben del konsenza tudi svojemu vladnemu partnerju, Gibanju petih zvezd, in pomožnemu partnerju, se pravi Berlusconiju. Obe stranki sta sicer preživeli, vendar hudo ohromljeni. Na levem bregu plava edinole Demokratska stranka, ki je razpolovila Renzijev konsenz na evropskih volitvah izpred petih let, vendar se je kar se da stabilno zasidrala na dvajset odstotni volilni bazi.
Ostalo je politični drobiž. Politični drobiž je v dani situaciji tudi slovenska zbirna stranka SSk, ki na izrazito polarizirani politični sceni zlahka in pogosto potegne krajši konec. Zelo različno je z Južnotirolsko ljudsko stranko, ki je solidna in vztraja na območju, ki ga zgodovinsko obvladuje in kjer je politična stranka tesno prepletena z realno družbo. Za slovensko stranko je tako stanje primerljivo le v Števerjanu.
Kot Slovenska skupnost smo zadovoljni, da je bil v evropski parlament potrjen Herbert Dorfmann, ki bo še naprej tudi za nas pozoren, prijazen, resen in učinkovit zastopnik in sogovornik. Prav tako je lep rezultat dosegla naša kandidatka na listi SVP Martina Valentincic. Sobivanje kandidatov SSk in članov Lige v občanski listi v Sovodnjah pa še zdaleč ni privedlo do pričakovanega preboja. Prej nasprotno. Ta povezava in dejstvo, da je SVP za evropske volitve sklenila volilno povezavo z Berlusconijevo stranko, sta velikemu delu naših volivcev še zlasti na Tržaškem vcepila kar nekaj nejevolje. Slovenska komponenta Demokratske stranke ni zamudila priložnosti, da se je zadnje dni volilne kampanje s težkim topništvom spustila na našo stranko in volivce. Več tednov korektne volilne kampanje, ki smo jo mi razvijali s konkretnimi argumenti, pobudami in programskimi izzivi, je bilo izničenih z nekaj tiskovnimi sporočili in napadi v dneh, ko je naposled že obveljal volilni molk in z njim onemogočena vsaka možna replika. Tisti, ki so bili do včeraj in ponekod še danes naši zavezniki v javnih upravah, so nas čez noč sesuli z obtožbami, da smo kolaboranti Lige in podporniki Tajanija, skratka prodani neki protislovenski nacionalistični desnici in torej izrodki narodnega ponosa. Tak pristop spominja na čase blokovske delitve in ponovno potrjuje tezo, da se je politika nevarno polarizirala in v istem zamahu briše tudi mostove vzajemnega spoštovanja, strpnosti in dialoga z različno mislečim.
V prihodnjih dneh bo potrebno podrobno in strokovno preučiti volile izbire in premike. (…)

Cel zapi v tiskani izdaji

30.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!