Med Gorico in Novo Gorico

Trideset-letni Goričan Filip Princi, doma iz Pevme, dela na javnih avtobusnih prevozih od leta 2016. Leta 2019 je dobil stalno pogodbo in od takrat ima službo v Gorici. Oktobra se je preselil v Novo Gorico oz. Kromberk, zato je med tistimi, ki dnevno prečkajo nekdanjo mejo, kar je zdaj dovoljeno le nekaterim. Prav o tem sva začela pogovor.
Kako doživljaš izredno stanje med dvema Goricama?
Počutim se res čudno, kot vsi, si predstavljam. Stanje in življenje sta res nerealna, saj si nismo predstavljali, da bi nas lahko tako zaznamovalo leta 2020. Neprijeten je občutek strahu v zraku, ko se te bližnji bojijo in obratno.
Stanje na meji pa je pretresljivo za naše čase, saj me spominja na obdobje, ko sem bil otrok in smo potrebovali še prepustnico. Mi Slovenci v zamejstvu smo gotovo bolj občutljivi za take prizore. Razumem pa ukrepe matične države, ki je hotela na vsak način preprečiti, da bi stanje ne degeneriralo kot v Italiji, in je na tak način zavarovala svoje državljane. To se je zgodilo tudi, ker so nekateri neodgovorno prečkali mejo, kljub ukrepom, in ne za nujne opravke.
Na začetku je bilo kar precej zmešnjave na meji?
Ja, prva dva tedna je bilo precej zmede, kontrole so bile intenzivne in so nastajali zastoji, tudi po eno uro. Zdaj poteka vse bolj “tekoče”. Sicer imam italijansko registrsko tablico, tako že od daleč vidim, kako se policaji pripravljajo, da bi me ustavili. Ko pozdravim in začnem pogovor v slovenščini, se pa umirijo. Kljub neprijetnemu delu, ki ga zdaj izvajajo, so zelo prijazni in razumevajoči, tako da smo jim lahko samo hvaležni. Iz svoje izkušnje zato lahko povem, da za delavce res ni posebnih težav. V Italiji pa imam seveda s sabo vedno potrdilo delodajalca in samoizjavo, kot po pravilih.
V Sloveniji so ukrepi kar bolj fleksibilni kot pri nas, kajne?
Ja, mislim, da je Slovenija dobro in hitro reagirala glede na stanje. Povedal bom po pravici, moje življenje se ni bistveno spremenilo. Zelo rad imam naravo in individualne športe in v Sloveniji dopuščajo izhod iz hiše. Zato veliko hodim, predvsem na bližnje hribčke (Sabotin, Škabrijel), doma pa sem si uredil plezalno steno, na kateri redno treniram. Vsi so zelo odgovorni, zunaj ni velikih skupin in vsi spoštujejo varnostne razdalje. Srečen sem tudi, da imam doma vrt in njive v bližini, zato imam precej dela, a tudi možnost, da sem na zraku. Pomagata mi Marta in Berta, kozi, ki sem ju pred kratkim kupil. Kar pogrešam, je seveda druženje s prijatelji ob kavici in obisk staršev v Pevmi. Zdaj jih res zelo malo vidim, če kaj potrebujejo, jim nesem in si na daljavo kaj povemo, predvsem none že dolgo ne vidim, ker ima zdravstvene težave in se ji zaradi varnostnih razlogov ne približam.
Kako pa je z delom?
Z razliko od Slovenije, ki je med prvimi ukrepi prav zaustavila javni prevoz, da bi ne nastajale skupine ljudi, se delo v Italiji oz. v Gorici nadaljuje. Sicer z nekaterimi spremembami in omejitvami. Skrajšali so urnike voznikom in avtobusnih linij, zato prevozi delujejo v bistvu do 20. ure. Nočni avtobusni prevoz je seveda ukinjen, prav tako tudi vse “šolske” linije, saj ni pouka in se zato študentje ne poslužujejo avtobusov. To je velika težava, saj, če zmanjšaš število voženj, moraš tudi pustiti del osebja doma. Tako so nekateri kolegi na čakanju. Na podjetju imamo poseben sklad, ki ga uporabljamo prav v takih primerih. Sklad, kot si lahko predstavljate, ni neizčrpen in nima veliko avtonomije, zato vsi upamo, da se bo stanje čim prej normaliziralo in da bomo lahko začeli spet delati in živeti v primernih razmerah.
Povedati moram, da s kolegi večino dneva vozimo prazen avtobus. Občasno vstopijo starejši, ki morajo do marketa, brezdomci in odvisniki, ki gredo v zavod SERT.
Moram pa poudariti, da so pri podjetju takoj poskrbeli za varnost voznikov. Priskrbeli so nam maske in dodali še meter razdalje med voznikom in potniki, tako da se lahko res čutimo varni. Ko bo potnikov zopet več, bo treba verjetno bolj paziti tudi na varnostne razdalje le-teh. Za zdaj nestrpno čakamo na 4. maj in nova navodila.
Matevž Čotar

Piše Matevž Čotar / Filip Princi, voznik avtobusa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme