Med dvanajstimi ansambli tudi trije zamejski

Piše: DD Fotografije: DD - Arhivski posnetek

Števerjan / Bliža se 51. Festival narodno-zabavne glasbe

Naglo se bliža konec tedna od 30. junija do 2. julija, ko bo med borovci v Števerjanu potekal 51. Festival narodno-zabavne glasbe Števerjan 2023. Nanj se je prijavilo dvanajst ansamblov, in sicer: ansambel Brin, ans. Fantje spod Šilentabra, ans. Šmarnogorski kvintet, ans. Rujni muzikanti, ans. Peter Prohart trio, ans. Trio Unis, ans. Taims, ans. Godci Novi veseli jahači, ans. Boršt, ans. Gašperja Mirnika, ans. Pik in ans. Emonski tamburaši, nam je povedala Ilaria Bergnach, predsednica Slovenskega katoliškega prosvetnega društva F. B. Sedej. Ansambli se bodo v petek, 30. junija, ob 20. uri predstavili na polfinalnem večeru; izbrani ansambli se bodo borili za nagrade v finalu v nedeljo, 2. julija, ob 17.30. “Navajeni smo bili na dva polfinalna večera in enega finalnega. Letos pa smo se odločili, da bomo sobotni večer posvetili festivalskemu večeru z glasbo v živo.” Od 19. ure dalje bo med borovci (vstop bo prost) igral ansambel Igor in zlati zvoki: udeleženci sobotnega praznika jim bodo lahko prisluhnili pri mizicah s svetilkami, na voljo bo bife z izvrstno hrano, vrhunskimi vini in osvežujočo pijačo. Do te odločitve so prišli ne le zaradi lanske dobre izkušnje, temveč tudi zato, ker so razumeli, da – zlasti po obdobju pandemije – ansambli čutijo potrebo, da se malo “poprimejo”, da ob poletnih koncih tedna nastopajo tudi na veselicah, porokah in drugih nastopih.

Prijavljene ansamble na tekmovalnem delu bosta ocenjevali komisija za glasbo (Igor Podpečan, Marijana Mlinar, Nikolaj Pintar kot predstavnik društva Sedej, Hanzi Kežar, Jani

Rednak, Andrej Plesničar, Mike Orešar in Ilaria Bergnach kot predsednica komisije) in komisija za besedilo (Nina Pahor, David Bandelj in Martina Valentinčič kot predstavnica društva). S člani komisije za glasbo se je ekipa, ki pripravlja festival, srečala že lani jeseni, “saj je prišlo do nekaterih sprememb tudi v razpisu”: od letos dalje namreč dovolijo nastopati ansamblom s katerim koli instrumentom; to je komisija sprejela in podprla, ker da moramo dopuščati, da se razvija ustvarjalnost ansamblov. Med dvanajstimi sodelujočimi ansambli “je večina debitantov, torej takih, ki bodo prvič nastopili na našem odru. Festival tekmovalnega značaja mora biti tudi to: priložnost, da se ansambli preizkusijo, da jih komisija oceni, nagradi in nadgradi njihovo znanje. Prejmejo namreč strokovno mnenje, ki ga potem lahko upoštevajo ali pa ne, gotovo pa je koristno. Za tistega, ki zmaga, pa je festival lahko pomembna odskočna deska. Tudi to je – poleg ohranjanja narodno-zabavne glasbe – funkcija in poslanstvo našega festivala.”

Med ansambli so tudi trije zamejski, “kar je zame nekaj zelo lepega!” To so Rujni muzikanti s Krasa, ans. Taims, ki se vrača na števerjanski oder, in ans. Brin. Narodno-zabavna glasba se očitno marsikje prebuja, “marsikaj se premika na Krasu, nekaj tudi v Benečiji”. Zanimiv je ans. Gašperja Mirnika, ki ga sestavljajo mladoletni člani, “zame je res očarljivo, da pridejo se preizkusit k nam”.

Priprave na tridnevno prireditev sicer potekajo od jeseni dalje, saj je treba poskrbeti ne le za oder, prizorišče in dobro založen bife, temveč tudi na številne birokratske zadeve. Za sceno bo poskrbela režiserka Jasmin Kovic s števerjanskimi odrskimi mojstri, “verjamem, da nas bodo presenetili tudi letos”. V teh tednih je na delu okrog 60 oseb – od otrok do starejših -, ki prostovoljno delajo. “Na vaškem trgu, kjer bodo kioski s hrano in pijačo, letos ne bo velikega šotora. Naši kraji namreč ponujajo krasne razglede, žal nam je bilo jih pokriti s šotorom, ki je sicer praktičen, če dežuje. V tem primeru bomo že našli primerno rešitev, tudi v skladu z varnostnimi predpisi.” Napovedovalca bosta tudi letos Valentina Oblak in Primož Forte. “Lani sta navdušila in upam, da bosta znala biti enako uspešna tudi letos.” Veliko informacij o festivalu lahko kdorkoli najde po internetu. “Imamo dobro ekipo angažiranih mladih, ki se ukvarjajo z družbenimi omrežji. Pri tem se zabavajo, so navdušeni in ustvarjalni.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme