Med dobitniki grammyja tudi Karen Kamenšek

Dirigentka slovenskih korenin Karen Kamenšek, ki je bila pred leti dirigentka orkestra in umetniška vodja mariborske Opere, je prejela grammyja za najboljši operni posnetek. Kipec je dobila za izvedbo opere Akhnaten Philipa Glassa v Metropolitanski operi, poročanje tujih medijev povzema Delo. Grammyje so podelili v nedeljo.

Karen Kamenšek, rojena v Chicagu, ima slovenske korenine, saj njena starša prihajata iz Kamnice pri Mariboru. Diplomirala je iz dirigiranja in klavirja na univerzi v Indiani.

V letih 2000 do 2002 je bila dirigentka v ljudski operi na Dunaju, zatem od leta 2003 do leta 2006 glasbena direktorica gledališča v Freiburgu, kjer je bila angažirana kot prva dirigentka v njegovi zgodovini. Leta 2007 je prevzela vodenje mariborske Opere in baleta, kjer je 12 mesecev umetniško vodila še simfonični orkester. Od leta 2008 do leta 2011 je delovala v državni operi v Hamburgu, nato pa prevzela mesto dirigentke v državni operi v Hannovru, kjer je bila do leta 2016 prav tako prva dirigentka v zgodovini hiše.

Z opero o faraonu Ehnatonu ameriškega skladatelja Glassa, s katerim pogosto sodeluje, je debitirala marca 2016 v Angleški narodni operi. V Metropolitanski operi v New Yorku jo je izvedla leta 2019 in bila druga dirigentka, ki so jo izbrali za prenos operne uprizoritve v kinematografe v okviru serije Metropolitan Opera Live in HD. Posnetek je posledično dobil grammyja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme