Mattarella še o Gorici in Novi Gorici

Predsednik Sergio Mattarella je odgovoril nadškofu Redaelliju

EPK2025 (Evropska prestolnica kulture) je predsedniku Sergiu Mattarelli očitno pri srcu kot ideja, kot projekt, kot čezmejno sodelovanje in skupno sožitje dveh narodov v evropskem duhu. Gorico in Novo Gorico je predsednik omenil v novoletnem govoru kot zgleden primer na evropski ravni: “EPK je močan znak, na katerega sta Slovenija in Italija lahko ponosni. Državi se nista bili sposobni le spoštovati in sobivati v obmejnem prostoru, a tudi zgledno sodelovati za boljšo in skupno prihodnost. Upam, da bo to pomembno sporočilo sodelovanja doseglo tudi druge obmejne realnosti po vsem svetu, predvsem tiste, ki jih še zaznamujejo konflikti in vojne”, je povedal Mattarella. 

V novem letu mu je goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli odpisal in se mu zahvalil v imenu nadškofije: “Kot ste poudarili, je naša realnost zgrajena na sodelovanju in odnosih, ki so jih ljudje gradili od konca druge svetovne vojne do danes. Moški, ženske, Italijani in Slovenci, ki so si želili drugačno, boljšo in skupno prihodnost zase in za prihodnje rodove, tudi v tistih težkih trenutkih, ko se je zdelo nemogoče. Medsebojno spoštovanje spomina in prestanega trpljenja je pripeljalo do vsakdanjega sodelovanja v tej naši “evropski hiši”, je napisal nadškof. 

V prejšnjih dneh je nadškof prejel pismo, v katerem se predsednik Sergio Mattarella zahvaljuje za besede, ki mu dajajo upanje v skupno, novo in plodno prihodnost, ki bi bila zgled za vso Evropo. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme