Massimo Moretuzzo: presenečen sem nad pestrostjo kulturnega dogajanja v Kulturnem centru Lojze Bratuž!

Massimo Moretuzzo, predsedniški kandidat leve sredine na letošnjih deželnih volitvah, ki bodo prihodnjo nedeljo in ponedeljek, 2. in 3. aprila, je 28. marca obiskal Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici ter se seznanil z bogatim in raznolikim delovanjem slovenskih organizacij. Moretuzza so spremljali deželni in pokrajinski tajnik SSk Igor Gabrovec in Julijan Čavdek, predsednica goriškega pokrajinskega sveta SSk Marilka Koršič, števerjanski sekcijski tajnik in podžupan Marjan Drufovka ter kandidati SSk za goriško volilno okrožje Franca Padovan, David Grinovero in Bernard Spazzapan.

Po kratkem uvodnem delu pred glavnim pročeljem stavbe na drevoredu 20. septembra se je Moretuzzo seznanil z notranjostjo stavbe, kjer sta mu zgodovino, strukturo, organizacijo in program predstavili predsednica KC Lojze Bratuž Franka Žgavec ter njena desna roka Daniela Klanjscek, novoizvoljeni predsednik Zveze slovenske katoliške prosvete Miloš Čotar, predsednica SCGV Emil Komel Franca Padovan, predsednik Katoliškega tiskovnega društva Marjan Drufovka ter predstavnik SSO Julijan Čavdek. Vsi so izpostavili dejstvo, da ne gre samo za dvorano, ki gosti dogodke, ampak za pravi kulturni produkcijski center, iz katerega je pred kakšnim dnem zagledala luč spevoigra Od Nice do Gorice, kjer je nastopilo okoli 130 pretežno mladih igralcev in pevcev z obeh strani meje. Med ogledom notranjih prostorov je bil govor tudi o pripravah na leto 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica nosili naziv Evropske prestolnice kulture.

Sledil je ogled športnega centra Mirko Špacapan, kjer je predsedniškega kandidata Moretuzza nagovoril športni direktor AŠD Olympia Andrej Vogric, ki je opisal vse športne dejavnosti, ki se vrstijo v telovadnici, od orodne telovadbe do odbojkarskih tekem. Moretuzzo se je lahko seznanil še s sedežem Slovenske zamejske skavtske organizacije in s tistim delom stavbe, kjer so uradi slovenskih ustanov v sklopu Sveta slovenskih organizacij.

Na koncu ogleda Kulturnega centra Lojze Bratuž se je predsedniški kandidat zahvalil za sprejem in voden ogled. Bil je presenečen nad pestrostjo dogajanja na kulturnem, športnem in vzgojnem področju ter čestital vsem, ki vzdržujejo strukturo in dejavnosti. Poudaril je nezamenljivo vlogo, ki jo imajo narodne skupnosti v deželi FJk, in potrebo po njihovi zastopanosti v deželnem svetu. Potrdil je tudi potrebo po poenostavitvi administrativnih postopkov v odnosu do javne uprave kot tudi vlogo manjših občin, ki morajo ohraniti svojo upravno avtonomijo.

Predstavniki SSk so obisk Kulturnega centra Lojzeta Bratuž sklenili s pozivom k množični udeležbi na volitvah ter podpori predsedniškemu kandidatu Massimu Moretuzzu in listi Slovenske skupnosti, ki jo označuje simbol lipove vejice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme