Martinovo v Doberdobu, prva izvedba dvodnevnega praznovanja

Piše: Giulia Černic

Prireditev je organiziral Pihalni orkester Kras

Martinovo v Doberdobu so letos prvič obeležili z dvodnevnim praznovanjem. Domači Pihani orkester Kras je organiziral celo vrsto pobud, ki so se zvrstile prejšnji konec tedna.

Martinovo se je začelo v soboto, 11. novembra, zjutraj, ko je na občinskem parku praznovanje otvorila glasba vaškega pihalnega orkestra, sledil pa je blagoslov traktorjev, ki so se zbrali za že tradicionalni Traktor Party. Nekaj čez dvajset vozil je blagoslovil domači župnik Ambrož Kodelja, za tem pa so kmečka vozila nadaljevala pot po vasi in zaselkih občine Doberdob.

Sledil je pohod “Po kraških poteh” v soorganizaciji Združenja staršev OŠ Doberdob. Vodenega ogleda po poteh prve svetovne vojen v Doberdobu se je udeležilo nad 100 pohodnikov iz vasi in bližnjih krajev. Skupina se je odpravila po pešpoti, ki pelje proti Sredipolju in se mimogrede ustavila ob nekaterih ostankih vojnega časa. Zgodovinar Mitja Juren, ki je vodil pohod, je prisotnim orisal dogajanje v času bitk na Krasu. “Vojna se je razvila na tem območju, cela Evropa se je bojevala na našem Krasu”, je povedal Juren ter spomnil na veliko kostnico v Sredipolju pa tudi številna pokopališča avstrijskih vojakov pri nas.

Med pohodom je zgodovinar povedal tudi zanimivo anekdoto mladega Benita Mussolinija, ki se je udeležil spopadov na Doberdobskem. Med urjenjem na Krasu je prišlo do eksplozije in tragične nesreče, ki je terjala življenje treh vojakov, samo Mussolini se je takrat rešil. Ranjenega so ga odpeljali v Doberdob, kjer so za ob cerkvi zdravili domačini, Slovenci seveda. Dogodek, ki se je zgodil v naši krajih, bi takrat lahko spremenil zgodovino naše države.

Na občinskem parku je istočasno potekala celodnevna tržnico doberdobskih proizvajalcev in obrtnikov. Domače piškote in sladice so prisotnim ponujale pevke ženskega pevskega zbora Jezero, kmetija Mateja Ferfoglie pa teranov liker in kmečko pivo “Čuoč”. Čebelarja Silvano Ferfoglia in Dimitri Lakovič sta se predstavila z različnimi vrsti medu in podobnimi izdelki, vino pa sta ponujali kmetija Kovač z znano kapljico Ruj ter brata Luka in Gregor Gergolet z domačim vinom. Ob njih so tržnico obogatili z umetninami in okrasnimi izdelki tudi domači obrtniki Martin Marušič, Cveta Kordeš, Barbara Frandolič, Lucia De Lorenzo in Lady Gergolet.

Pohodnike in druge je ob povratku čakalo kosilo in nastop domačega Pihalnega orkestra ter gostujočih godb iz Čedada in Gradeža. Dogodek je bila med drugim priložnost za zadnji nastop ciklusa srečanj goriških godb, ki ga vsakoletno prireja združenje Anbima.

Na občinskem parku so delovali dobro založeni kioski, za pultom pa so stregli člani Pihalnega orkestra Kras. “Zelo smo zadovoljni s prvo izvedbo Martinovega v Doberdobu” je povedal Luciano Gergolet, predsednik Pihalnega orkestra Kras ter dodal “upamo, da bo tako praznovanje postala stalnica naše godbe, v sodelovanju z drugimi društvi in obrtniki z naše vasi”.

V nedeljo, 12. novembra, je potekala tradicionalen zdravica Svetemu Martinu po vaseh občine Doberdob. Pihalni orkester Kras se je odpravil na Poljane, Palkišče in Jamlje ter zaigral nekaj znanih slovenskih koračnih. Inštrumentaliste pa je v vsakem kraju pričakala vaška skupnost s kapljico vina in domačimi dobrotami. Praznovanje se je sklenilo s Sveto mašo v Doberdobu, nastopom Pihalnega orkestra in druženjem v organizaciji župnijske skupnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme