Martinovanje v Sovodnjah in Rupi

Piše: Kat Fotografije: Kat, M.M.

Martinovanje v Sovodnjah ob Soči je doseglo vrhunec v nedeljo, 12. novembra. Po sveti maši, ki jo je daroval domači župnik msgr. Renato Podbersič, je tradicionalna prireditev potekala na ploščadi ob Kulturnem domu Jožefa Češčuta. Sovodenjci so praznovali zahvalno nedeljo in praznik vaškega zavetnika z nastopom društvenega otroškega pevskega zbora Kapljice, ki se je pod vodstvom Jane Drassich še posebno izkazal. Zbrane domačine in obiskovalce iz sosednjih vasi je nagovoril predsednik KD Sovodnje Denis Galliussi, msgr. Podberšič pa je blagoslovil jedi, domače vino in kmetijske stroje. Mize so bile obložene s kuhanimi jajci, kruhom in steklenicami rujnega vina, sovodenjska lovska družina pa je poskrbela za okusen golaž s srno in polento.

Prostor pred kulturnim hramom so popestrile tudi številne stojnice, na katerih so bili na voljo domači med, slaščice, najrazličnejši izdelki iz lesa, kamna in volne ter še marsikaj. Starši otrok, ki obiskujejo sovodenjski vrtec in osnovno šolo, so, kot vsako leto, prodajali domače pecivo, izkupiček pa namenili šolski skupnosti.

Kulturno društvo Sovodnje je v okviru martinovanja v notranjih prostorih kulturnega hrama na pobudo odbornika Rudija Petejana organiziralo tudi razstavo z naslovom Glasba po željah. Člani društva so razstavo starih radiov, gramofonov, gramofonskih plošč in starih glasbil uredili s pomočjo domačina, glasbenika Štefana Nanuta. Razstavo si bo mogoče ogledati še v ponedeljek, 13. novembra, med 18. in 19. uro in v torek, 14. novembra, med 19. in 20. uro.

Na zahvalno nedeljo je bilo pestro tudi v Rupi, kjer sta Prosvetno društvo Rupa-Peč in župnija sv. Marka evangelista organizirala prijetno martinovanje. Za blagoslov poljskih pridelkov in vina je poskrbel štandreški župnik in vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji msgr. Karel Bolčina, ki je poudaril, da moramo hvaležno in odgovorno uživati sadove naše zemlje, ob tem pa se zahvaliti tudi za mir, v katerem živimo. Blagoslovu je sledila družabnost ob odličnih domačih sladicah, pečenem odojku in žlahtni kapljici. Ob tej priložnosti je dekanijska Karitas zbirala hrano za potrebne, člani društva pa so organizirali tudi lepo razstavo lesenih izdelkov, pravih umetniških del Andreja Čevdka.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme