Marta vabi v svet domišljije

Piše: CotJ

Gorica / Predstavitev knjige GMD Marta v vesolju

V ponedeljek, 23. oktobra, je v poznih popoldanskih urah potekala predstavitev mladinske knjige Marta v vesolju. V galeriji Ars na Travniku v Gorici je pogovor z avtorico knjige Niko Cotič in ilustratorko Ivano Cotič vodila Majda Cibic.

Knjiga, ki jo je izdala Goriška Mohorjeva družba, je namenjena mlajšim bralcem, ki bi z glavno junakinjo Marto in njenimi astronavtskimi čevlji radi poleteli v vesolje. V uvodnem govoru je lektorica dela Majda Cibic izpostavila prepletanje domišljijske in tudi poučne vsebine zgodbe: otrok v vesolju na različnih planetih spoznava vrednote, iskrenost, ljubezen, še posebno hvaležnost. 

Izvirne risbe ilustratorke Ivane Cotič krasijo besedilo zgodbe, ki vabi malega bralca k spoznavanju in reševanju raznih dinamik v odnosu z bližnjim in tem, kar ga obdaja. Ivanine risbe so namenoma enostavne, prav take, kot bi si jih zamislil osnovnošolski otrok. “To, da sem Nikine besede in misli znala z lahkoto pretvoriti v slike, je sad dolgoletne vaje, ki sva jo začeli že od malih nog, ko si je Nika izmišljala pravljice, jaz pa sem jih uprizarjala in na tak način spreminjala njene besede v svoje ustvarjanje,” je dejala Ivana.

Zgodba o Martinem potovanju v vesolje je prva tiskana knjiga avtorice Nike Cotič, ki pa se s pisanjem ukvarja že od malih nog, ko je s sestričnami pripravljala razne dramske prireditve za sorodnike. Svoje navdušenje za pisanje pravljic je še naprej gojila s pisanjem božičnic za domače društvo PD Vrh Sv. Mihaela. “Ko je najmlajša sestrična Marta praznovala svoj tretji rojstni dan, sva s sestro Ivano sklenili, da ji bova darovali knjigo. Pravljica je namreč namenjena njej, glavna junakinja ima njene značilnosti: takrat so ji bili všeč astronavti in vesolje,” je povedala Nika, ki ne izključuje nadaljnjih objav. “K sreči Ivana zelo rada riše in je moje besede mojstrsko spremenila v pisane risbe. Delo sva uredili in samostojno tiskali kot darilo za rojstni dan, Marta ima namreč prvo izdajo, če jo tako lahko imenujemo.”

Štiri leta za tem pa je zgodba prišla v roke Mohorjevi družbi, pri kateri so se januarja letos odločili, da bodo knjigo objavili. “Z Ivano sva spet začeli urejevati najino pravljico, ki je v bolj dodelani obliki izšla letos avgusta. Pri tem moram še posebno poudariti Ivanino potrpežljivost, saj je bilo treba prvotne risbe preoblikovati tako, da so bile primerne za tisk.”

Avtorica je pogovor zaključila z voščilom, da bi prav tako kot Marta tudi mi znali poiskati izvirno rešitev za vsak izziv, ki se nam postavi na pot, ob vsem tem pa naj vedno pomagamo bližnjemu. Malim bralcem pa želi, da bi uživali v branju in potovanju v domišljijski svet.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme