Marko Vogrič, fotopismo iz Dachaua

četrtek, 21. januarja 2021, bo ob 18. uri virtualno odprtje fotografske razstave fotografij Marka Vogriča z naslovom “Nono Franc, Gorica-Dachau. Fotopismo iz taborišča.” Spremljali ga boste lahko na spletni strani Sinagoge Maribor (http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2021-2/marko-vogric-nono-franc-gorica-dachau-fotopismo-iz-taborisca-2/) ali na Facebook strani @Sinagoga.Maribor.

Goriškega fotografa Marka Vogriča, člana fotokluba Skupina75, veže z nekdanjim nacističnim taboriščem Dachau zelo osebna družinska zgodba. Tam je ugasnilo življenje njegovega nonota Franca, ki ga fotograf pozna zgolj po pričevanjih družinskih članov. Na razstavi predstavljeni cikel črno-belih fotografij, posnetih leta 2010 v Dachauu, zaznamujejo posebna patina, izostren čut za izbiro motivov in estetsko-lirični vtis, ki fotografska dela odmikajo od gole dokumentarnosti. Vogriču je v fotografije uspelo prenesti občutek za brezčasnost spominjanja, njegova dela pa je mogoče “brati” tudi kot intimna pisma, spisana iz sedanjosti o preteklosti v opomin prihodnosti.

Dogodek spada v sklop projekta Šoa – spominjajmo se 2021, ki sta ga podprla Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme