Marko Jarc skupni kandidat za predsednika

V prostorih Sveta slovenskih organizacij sta v sredo, 3. julija, predsednik SSO Walter Bandelj in predsednica SKGZ Ksenija Dobrila predstavila kandidata za mesto predsednika paritetnega odbora. Kandidat za to pomembno vlogo v najvišjem istitucionalnem organu za našo slovensko narodno skupnost je odvetnik Marko Jarc. Krovni organizaciji prvič, od prve namestitve paritetnega odbora leta 2002, predlagata vladi skupnega kandidata. V primeru, da bo vlada imenovala odvetnika za člana paritetnega odbora, bo treba videti, če ga bo za predsednika podprla večina članov. Vse je v bistvu v rokah vlade in kasneje notranjih dinamik paritetnega odbora. Predsednik SSO Walter Bandelj je povedal, da se je SSO pogovarjal s SKGZ in sta skupaj pregledali najbolj aktivne člane, ki so sodelovali v paritetnem odboru in videli v Jarcu pravo osebo za mesto predsednika. To je potrdila tudi predsednica SKGZ in dosedanja predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila, ki je poudarila, da kljub temu da je zadnja odločitev odvisna od drugih dejavnikov, je močan znak, da je naša civilna organizirana družba izrazila željo po skupnem kandidatu. Predlog Marka Jarca, je nadaljevala Dobrila, nastaja iz izkušnje v paritetnem odboru, saj je odvetnik član že od leta 2014 in je med najbolj aktivnimi. Dajal je konkretne predloge in svetoval ukrepe pri reševanju pomembnih vprašanj (naj omenimo nastanek centralnega urada za slovenski jezik) ter vseskozi dokazoval veliko zanimanje za delovanje paritetnega odbora. Predsednika sta prepričana, da je odvetnik prava oseba, oseba s strokovnim znanjem, pravimi značajskimi lastnostmi in motivacijo.
Nazadnje je spregovoril še kandidat, ki se je zahvalil predsednikoma za izkazano zaupanje ter dejal, da sprejema to kandidaturo z veliko mero odgovornosti, in če bo izvoljen, bo gotovo dal svoj doprinos na čim boljši način.
Sedanjemu paritetnemu odboru zapade mandat 15. julija, vladna imenovanja bi se morala končati do 15. avgusta in nov paritetni odbor naj bi se prvič sestal zgodaj v jeseni.

Trst / Paritetni odbor

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme