Marjan Drufovka, “V samostojnosti je moč”

Ob izidu zbornika ob 70. obletnici Kmečko delavske zveze za Števerjan

Sedemdeseti jubilej ustanovitve Kmečko delavske zveze v Števerjanu bo na poseben način počastil izid zbornika, ki ga je uredil, zbral gradivo in zanj napisal besedila Marjan Drufovka, Števerjanec, podžupan občine Števerjan, politični tajnik sekcije Slovenske skupnosti za Števerjan, družbeni in prosvetni delavec, avtor in urednik knjig o krajevni zgodovini in kulturnem utripu v domači vasi. Kako je prišlo do nastanka tega zanimivega zbornika, nam pojasnjuje Marjan Drufovka sam:

»Že več let sem zbiral gradivo o Kmečko delavski zvezi v Števerjanu in nato domače sekcije stranke Slovenske skupnosti, tudi če nisem vedel, kaj bom z vsem tem. Temu sem se z vso vnemo posvetil v zadnjem letu in tako je nastala knjiga, s katero želimo obeležiti 70-letnico Kmečko delavske zveze v Števerjanu, katere ustanovitev praznujemo 22. februarja. Gre za bogato zasnovan zbornik, ki ne prinaša le podatkov o občnih zborih števerjanske sekcije in njenih odborih, temveč tudi dragocene podatke o zgodovini naše občine in o naši politični stvarnosti.

Zbornik, ki bo v teh dneh izšel pri Goriški Mohorjevi družbi, bogatijo dokumentarne fotografije in uvodni članki, ki so jih napisali Franka Padovan, županja občine Števerjan in predstavnica sekcije Slovenske skupnosti za Števerjan,  Damijan Terpin, nekdanji deželni tajnik in član deželnega tajništva Slovenske skupnosti, Števerjanec po rodu, ter Lojze Peterle, prvi predsednik demokratično izvoljene vlade Republike Slovenije.

Letošnja obletnica je za celotno števerjansko skupnost pomemben dogodek. Minilo je že 70 let od tistega 22. februarja leta 1951, ko so se domačini zbrali v hiši pri Faberževih na Klancu in postavili temelje Kmečko delavski zvezi za Števerjan. Zamislili so si zvezo, ki naj ne bi bila strogo politična in bi ob upravljanju občine nudila občanom tudi pomoč na socialnem, gospodarskem in kulturnem področju. V tem dolgem obdobju sedmih desetletij smo doživeli epohalne spremembe na vseh področjih tudi v naši mali goriški politični areni, a vendar takrat zastavljena temeljna načela še danes držijo, saj se vidni predstavniki današnje stranke Slovenske skupnosti stalno izkazujejo na občinski in deželni ravni z reševanjem potreb vseh prebivalcev, tudi italijansko govorečih; skrbijo za razvoj kmetijstva, gospodarstva, za neoporečnost teritorija, za ohranitev ter utrditev slovenskega jezika.

Ta pomembni jubilej me navdaja s pravim ponosom, da lahko tudi sam danes prispevam svoj delež. Želel bi, da bi vsakdo izmed nas občutil isto. Ponosen sem, da sem tajnik števerjanske sekcije Slovenske skupnosti, in veliko mi pomeni biti Števerjanec, ker so prava moč in temelji Števerjancev zasidrani v požrtvovalnosti, v prostovoljnem delu, v delovanju za narodov blagor. Zahvala gre torej vsem prostovoljkam in prostovoljcem, mladim prosvetarjem, rojakinjam in rojakom iz Števerjana in z Jazbin. Naši predniki, dobri in zavedni ljudje, so postavili zelo trdne temelje, po katerih danes stopamo, in vsakdo, ki hodi po teh stopinjah, naj se zaveda svojih odgovornosti in dolžnosti. Če ima danes vas Števerjan tak zunanji videz, če smo Števerjanci taki, kakršni smo, gre tudi njim naša zahvala!

Člani in občinski upravitelji Kmečko delavske zveze / Slovenske skupnosti ostajamo zvesti izročilom svojih prednikov in smo zaradi tega vseskozi pripravljeni marsikaj žrtvovati. V tem je naša prava moč! In to želi poudariti tudi sam naslov našega zbornika: V SAMOSTOJNOSTI JE MOČ!«

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme