Manjšina in slovenska diplomacija

Srečanje z veleposlanikom v Rimu Tomažem Kunstljem in generalnim konzulom v Trstu Vojkom Volkom

V kratkem bosta najvišja predstavnika slovenske diplomacije v Italiji, veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, in generalni konzul v Trstu, Vojko Volk, sklenila svoj mandat. Odhajajoča diplomata sta sooblikovala nekaj pomembnih dogodkov za našo narodno skupnost. Prvi v vrsti se je zgodil 13. julija leta 2020, ko sta predsednika sosednjih držav, Sergio Mattarella in Borut Pahor, obiskala Tržaško in se skupaj, z roko v roki, poklonila žrtvam fašizma, vojne in povojnih stranpoti. Istega dne sta z njuno prisotnostjo v Narodnem domu sporočila, da se bo simbol krutosti fašizma nad našo narodno skupnostjo, vrnil Slovencem. Z dvojnim najvišjim državniškim priznanjem Borisu Pahorju sta izpričala bližino obeh držav do slovenske narodne skupnosti, ki je prestala veliko gorje v času fašizma.

Ob tem bi veljalo omeniti še marsikateri dogodek, ki je zaznamoval sodelovanje in prijateljstvo obeh držav, začenši s prisotnostjo obeh predsednikov ob razglasitvi obeh Goric za evropsko prestolnico kulture, kakor tudi v času premagovanja skupnih problematik, ki jih je povzročila pandemija.

V okviru pozitivnega dobrososedskega dogajanja sta pomembno vlogo odigrala prav veleposlanik in generalni konzul, ki bo svoje dolgoletne izkušnje odslej prenesel v kabinet predsednika vlade Roberta Goloba, kjer bo postal državni sekretar. Njuno delo pa je zadevalo tudi številno, skoraj dnevno dogajanje znotraj naše skupnosti. Težko bi ga bilo prešteti in oceniti, velja pa povedati, da sta ves čas skrbno spremljala našo manjšino, ji stala ob strani in njena odprta vprašanja posredovala tako italijanskim sogovornikom, kakor tudi slovenskim državnim institucijam. Tudi Slovenci na Videnskem smo imeli v obeh diplomatih velike podpornike in večkrat sta nam priskočila na pomoč. Njima se gre zahvaliti, da so se primerno rešila nekatera vprašanja, ki bi drugače ostala zapletena. Nenazadnje tudi obisk predsednika Boruta Pahorja na Lesah, ob priložnosti Senjama beneške pesmi, je rezultat prizadevanja slovenske diplomacije.

O njuni izkušnji na veleposlaništvu v Rimu in na generalnem konzulatu v Trstu bosta Tomaž Kunstelj in Vojko Volk spregovorila na javnem srečanju, ki bo v petek, 3. junija ob 18. uri na sedežu društva Ivan Trinko v Čedadu. Pobuda nastaja v okviru srečanj, ki jih tednik Novi Matajur prireja v sodelovanju s SKGZ za vidensko pokrajino in KD Ivan Trinko.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme