Malčki so se veliko naučili na delavnicah in srečanjih

Gabrje / Otroški prijAtelje’

Teden pred začetkom pouka na naših šolah se je v Gabrjah zaključila sedma izvedba ustvarjalne delavnice Otroški prijAtelje’, ki jo prireja Kulturno društvo Skala s finančno podporo ZSKD in Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Od ponedeljka, 29. 8., do petka, 2. 9., se je na društvenem sedežu v Gabrjah v jutranjih urah veselilo 23 otrok, ki so v spremstvu mentorjev in animatorjev spoznavali raznolik program pod geslom Umetnost prehrane

Domačina in kmetovalca Silvana Cotič in David Lakovič sta prikazala izdelovanje domačega sira in skute. Naslednjega dne sta Damijan Vižintin in Matjaž Pintar orisala pridelavo medu, ribiči Alex Francescotto, Fabiana Cotič in Roberto Degano iz Društva ribičev Vipava pa so predstavili opremo in način ribolova v naših rekah. Poznana slovenska avtorica kuharskih knjig za otroke Emilija Pavlič je otroke popeljala v svet zdrave prehrane, poleg tega so se otroci z njo preizkusili v pripravi testa za kruh. Na vrsti je bila tudi delavnica o zdravilnih zeliščih z Romano Teržan; s Katjo Ferletič, avtorico knjige Stare jedi v novih loncih, so otroci spoznali stare čase in recepte, preizkusili so se tudi v pripravi domačih “šnit”.

Pri delavnicah je skupaj z organizatorkama Jano Pečar in Marizo Florenin iz domačega društva Skala sodelovala tudi Tanja Gaeta iz ZSKD. Med tednom so jim priskočile na pomoč tudi tri mlade domačinke Arianna Menis, Martina Pelle in Erika Querinuzzi. Bogato vsebino tedna so otroci predstavili staršem na zaključnem večeru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme