Malčki iz vrtca Pikapolonica na obisku v Štmavru

Piše: Laura Hvalič

Otroci so odkrivali in spoznavali krajevne navade

V sklopu projekta Spoznavajmo običaje bližnjega okolja, ki so ga izvedli ob dnevu slovenske kulture, so se v sredo, 8. februarja 2023, otroci iz vrtca Pikapolonica iz Pevme odpeljali v bližnjo vasico Štmaver.

Na svojem domu s prelepim razgledom sta jih imela v gosteh gospa Loredana in soprog Jordan Figelj. Otrokom sta pokazala, kako se pripravljajo tradicionalni štmavrski štruklji, ki jih vaščani ponudijo gostom za praznik svetega Valentina, farnega zavetnika. Pripravila sta orehov nadev in zvaljala testo v tanke pravokotne trakove, na sredino sta postavila kroglico nadeva in spretno “zaprla-zavila” štrukelj. Tudi otroci so pri tem pomagali in pod nadzorom gospe Loredane skrbno napolnili in oblikovali štruklje. Na koncu je gospod Jordan tako pripravljene štruklje potopil v vrelo olje in jih ocvrl. Omamno je zadišalo po sveže pečenih dobrotah in vsem so se začele cediti sline.

V bližnjem vrtu družine Pelizzon pa so otroke razveselile živali. Ogledali so si osličke, ovce in koze. Družina Pelizzon je otroke povabila, naj pridejo k njim na obisk v spomladanskem času, da bodo pobliže spoznali še čebele. Otroci in njihove spremljevalke so z veseljem sprejeli povabilo.

V ponedeljek, 13. februarja 2023, je prišel pa na obisk v vrtec gospod Lovrenc Peršolja. Otrokom je spregovoril o Valentinovem prazniku v Štmavru. Ob kamišibaj predstavi, ki jo je ilustrirala Sara Komavli, so otroci spoznali zgodovino tega štmavrskega praznika in vaške navade. 

S spoznavanjem vaške tradicije otroci odkrivajo vse lepo, kar se ohranja skozi čas in nas navdušuje in navdihuje tudi danes. Otroci spoznavajo domači kraj in tradicijo, praznike in zakoreninjene šege. Bogata skupna doživetja so neprecenljiva za krepitev medsebojnih in medgeneracijskih vezi naše skupnosti in trdne družbe v prihodnosti.

Otroci in vzgojiteljice se družini zahvaljujejo za prisrčen sprejem, prav tako so hvaležni tudi gospodu Lovrencu Peršolji, predstavniku Krajevne skupnosti Pevma, Štmaver, Oslavje, ki jim je povedal marsikaj zanimivega o krajih pod Sabotinom.

Iskrena zahvala gre tudi Športnemu združenju Olympia, ki je poskrbelo za prevoz malčkov, in Damijani Češčut za vožnjo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme