Majhna vloga Slovenije v mednarodnih odnosih!

Naše misli in ravnanja naj bi bili 1. novembra, ob spominu na mrtve, namenjeni njim, torej pokojnim, ki počivajo kjerkoli, tudi v pričakovanju vstajenja in začetka novega življenja v drugem svetu, kot navajata in zatrjujeta vera in Cerkev. Gre za velik praznik, ki je osvojil svet, ki ima vesoljni pomen in razsežnosti za vse ljudi. Zato ni prav in etično, da so v Ljubljani, kjer se nahajajo Žale, največje pokopališče v Sloveniji, ki je zaradi svoje urejenosti in arhitekturne lepote znano tudi v evropskem merilu, že okrasili ulice in trge z lučmi in barvnimi okraski, z razlago, da se bliža konec leta in z njim čas zabav, vsestranskega hrupa in sproščenosti. Ljudje drugače razmišljajo in ravnajo, kot zmeraj bodo seveda najprej počastili 1. november.
Državni praznik spominjanja na mrtve se je v Sloveniji različno imenoval. V obdobju kraljevine Jugoslavije, od leta 1929 dalje, so ga imenovali Vsi sveti, pri čemer je bil 1. november dela prost dan. Po drugi svetovni vojni ga je nova revolucionarna oblast preimenovala v dan mrtvih, od leta 1991 pa ga v novi državi častijo kot dan spomina na mrtve. Svojci mrtvih in drugi obiskovalci slovenskih pokopališč na njih domnevno prižgejo skupaj kar okoli 16 milijonov nagrobnih sveč. Iz preteklih let je ostalo na pokopališčih in na krajih za komunalne odpadke celo 700 ton odpadnih nagrobnih sveč, ker jih ni mogoče reciklirati, to je predelati v nove uporabne izdelke. Ostajajo zavrženi tudi kot vir nesnage in nevarni za zdravje. Na ministrstvu za okolje in prostor so obiskovalcem pokopališč svetovali, naj namesto klasičnih sveč na grobovih prižigajo prijaznejše in bolj uporabljive nagrobne sveče. Lahko pa bi mrtve počastili tudi s postavljanjem kamnov, na katere bi zapisali lepe misli.
V Sloveniji je 31. oktobra tudi verski praznik, dan reformacije, ki ga je uvedla še prejšnja oblast, namenjen je vernikom evangeličanske Cerkve, ki jih je največ v Prekmurju. Verske obrede na ta praznik pripravljata evangeličanska Cerkev, ki ima sedež v Ljubljani, in Ministrstvo za kulturo.
Sicer pa se na posvetnem področju, predvsem v politiki, nadaljuje že znano dogajanje ali pa nastajajo novi dogodki, ki se bodo morda razvili v dalj časa trajajoče procese. Na posvetovanju o vlogi in možnostih Slovenije v mednarodni politiki, ki ga je nedavno sklical predsednik države Borut Pahor, so opozorili, da ima Slovenija na večini ustreznih mednarodnih področjih zelo majhen ugled in zato tudi omejene možnosti za svoje delovanje. Posebej je to razvidno v Evropski zvezi, kjer je, denimo, odhajajoči predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker Slovenijo ves čas svojega mandata ignoriral. Bil je naklonjen Hrvaški, ki ima zato tudi boljši in ugodnejši položaj v povezavi, kot pa ga ima Slovenija. Pri nas pa se vlada sploh ne zmeni za novo resolucijo evropskega parlamenta, ki obravnava pomen evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, čeprav ta novi dokument našteva konkretne zahteve, ki bi jih morala izpolniti tudi Slovenija. Odstraniti bi na primer morali spomenike in druga obeležja, ki poveličujejo totalitarne režime, kakršnega so imeli tudi v Sloveniji. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

 

Piše Marijan Drobež: Tudi pri nas podpora papežu Frančišku

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme