Magična ponazoritev božjega rojstva

Piše: Anastazija Pertot

SLIVNO / Jaslice v vaški cerkvi

Slivno je majhna vas v občini Devin- Nabrežina; šteje približno 130 prebivalcev. Vas ima seveda tudi cerkev, kjer si vsako leto v božičnem času lahko vsakdo ogleda jaslice. Slivenske jaslice niso navadne jaslice, so malce posebne, magične, pripravljene z velikim prizadevanjem za detajle.

Jaslic v Slivnem ni nikoli bilo, saj je vas majhna in postavljali so jih samo v sosednjem Šempolaju. Ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja so jih začeli pripravljati nekateri vaščani, a so bile manjše, skromnejše. Vsak je prinesel kaj od doma, kakega pastirja, ovčke, malo maha, in tako so postavili jaslice. Na začetku devetdesetih let preteklega stoletja pa se je pokojna gospa Marica Terčon odpravila v Videm kupit nove figure za jaslice. Gospa Marica jih je kar nekaj let pripravljala sama, l. 1994 pa ji je začel pomagati Corrado Greco.

Corrado Greco s sestro Roberto vodi turistično kmetijo v Slivnem. Zmeraj je  pripravljal jaslice doma in vedno so bile malce posebne. Ko je prišla nekega božičnega dne gospa Marica k njim na obisk, je opazila Corradove jaslice in mu predlagala, naj ji pomaga pri postavljanju jaslic v cerkvi. Od takrat je vedno sodeloval. Povedal je, da je bila l. 1993 na Krasu huda nevihta, ki mu je podrla velik hrast na domači gmajni. Hrast je razžagal in kose debla in vej uporabil za jaslice. Od tedaj uporablja vedno iste kose.

Priprava jaslic ni enostavna. Corrado je priznal, da porabi za pripravo jaslic približno šest ur. Ko pa mu kdo priskoči na pomoč, se čas znatno skrajša. Za jaslice mora poiskati primerne kamne, borove veje in vse sestaviti. Vse mora biti stabilno in bolj ali manj ravno, da lahko na podlago postavi figure. V slivenskih jaslicah je tudi majhno jezero, kamor priteka voda. Pred nekaj leti ni bilo v njih figur, ampak so le te predstavljali kamni, ki so spominjali na človeško podobo.

Slivenski vaščani so zelo ponosni na svoje jaslice in seveda so zelo hvaležni Corradu in njegovim pomočnikom. Cerkev je čez dan skoraj zmeraj odprta, da si jaslice lahko vsakdo ogleda. Navadno je cerkev in jaslice obiskalo veliko ljudi, tudi turistov, ki rade volje pridejo v vas in si privoščijo sprehod v naravi. Slivenska cerkev je ena zadnjih “po starem”, saj je okoli nje pokopališče. To je ena izmed toliko značilnosti in lepot, ki privabljajo obiskovalce v slivensko vas.

Preberi tudi

Napovednik za 10. številko tiskane Domovine

Kristjani in družba

“Bodite pastirji, ne podjetniki!”

Kristjani in družba

Velika sobota 2021

Kristjani in družba

Velika sobota 2021

03.04.2021
Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme