Mačkolje / Utrinki in obrazi praznika češenj

Piše: Maja Devetak Fotografije: A. Novak

Češnje v Mačkoljah že zorijo in vabijo vse obiskovalce že to nedeljo, 21. maja, ob 18.00 na prireditveni prostor “na Metežici” na odprtje fotografske razstave Utrinki in obrazi praznika češenj. Pobudo, ki uvaja 60. obletnico Praznika češenj, organizira Slovensko prosvetno društvo Mačkolje s podporo Slovenske prosvete.

“Prvi pomladni praznik češenj” je vabil obiskovalce na binkoštno nedeljo, 2. junija 1963, po zaslugi tedanjih članov društva in domačega župnika Stanka Janežiča. Iz družabnega srečanja družin se je prelevil v znani vaški praznik, ki ga poznajo daleč naokrog. Šestdesetletna tradicija potrjuje njegovo priljubljenost med obiskovalci od blizu in daleč. Zavrteli smo kolo časa in se sprehodili po prejšnjih izvedbah Praznika češenj, od samega začetka do danes. V društvenem arhivu in osebnih zbirkah članov smo izbrskali fotografije, ki obiskovalcu nudijo vpogled v zakulisje prireditve. Odprtje razstave zaznamuje začetek praznovanj jubilejnega Praznika češenj. Kljub dolgoletni tradiciji ostaja vedno mladosten, zato bo ogledu fotografij dodala glasbeni okvir mlada skupina The Lone Avenue.

Praznik bo nato dosegel višek z založenimi kioski in glasbo v živo od petka, 26. maja, do nedelje, 28. maja, na prireditvenem prostoru “na Metežici”. Pobude 60-letnice bomo sklenili v nedeljo, 4. junija, s kulturno prireditvijo.Prisrčno vabljeni v Mačkolje! 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme