Kultura

Lutkovno gledališče Pristanišče spet odpira svoja vrata

Lutkovno gledališče Pristanišče spet odpira svoja vrata

Devin / Lutkovna gledališka ponudba za otroke

Pravljice so pomembne za rast otrok, razvoj njihove domišljije in izražanja. Če pravljicam nadenemo odrsko obleko, in to s pomočjo lutk, glasbe in odrske govorice, jim dodamo še dušo. Tako postane pravljica edinstveno doživetje, ki male in velike gledalce navduši in zaznamuje. O vsem tem nam lahko marsikaj povedo v Devinskem vrtu ustvarjalnosti, ki v sodelovanju z Devinskim mladinskim krožkom in Otroškim pevskim zborom Ladjica že tretjič prirejajo Lutkovno gledališče Pristanišče.
Vrata letošnjega Pristanišča bodo svojim pomorščakom odprli Devinski lutkarji, ki so tudi glavni pobudniki lutkovnega gledališča Pristanišče in že več kot deset let ustvarjajo lutke in lutkovne predstave. Ta magični svet lutk želijo posredovati tudi drugim otrokom, saj so prepričani, da lahko z lutkami in gledališčem lepše in boljše odraščajo. V soboto, 6. oktobra 2018, ob 10. uri, bo na sedežu zborov v Devinu zaživela njihova predstava Juri Muri, v režiji Nade Tavčar, ki so jo devinski otroci pripravili na poletni lutkovni delavnici. Uprizoritev je prosto povzeta po znani Pavčkovi povesti Juri Muri v Afriki in pripoveduje o fantu, ki se je tako močno bal vode, da je odpotoval v Afriko, da se mu ne bi bilo treba umivati. Tam pa ni bilo vse tako preprosto… Lutkarji iz Devina so za svoje gledalce pripravili scenografijo, lutke in glasbo, da bi jih popeljali v daljno Afriko.
Lutkovno gledališče Pristanišče bo male in velike ljubitelje pravljic spremljalo še naslednje tri sobote. 13. 10. prihaja v Devin Lutkovno gledališče Kranj s pravljico bratov Grimm Rdeča kapica, 20. 10. bo na vrsti Pravljica o Mezinčku v priredbi Lutkovnega gledališča Zapik, 27.10. pa bo Lutkovna skupina Mladi Celovčani (SKD Celovec) predstavila zgodbo Radovedni slonček. Po zadnji predstavi bo lutkovna delavnica, na kateri bodo lahko otroci sami ustvarili svojo lutko.
To soboto, 6. oktobra, pripravlja Pristanišče še nekaj posebnega za mlade in odrasle. Ob 17.30 bo na začetku Rilkejeve pešpoti v Devinu prireditev Kamišibaj gledališče na Rilkah. Nastopil bo Jure Engelsberger, slovenski ilustrator in ustvarjalec kamišibaja, japonskega pripovednega gledališča v slikah, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. V tej posebni gledališki zvrsti izvajalec pripoveduje zgodbo, ki teče v slikah in te, podobno kot v stripu, prikazujejo v njej pomembne trenutke. Izvirnost in mojstrstvo risanja ter sugestivnost pripovedovanja pritegneta gledalca v vrtinec dogodkov.
Jure Engelsberger je dvakratni dobitnik Zlatega kamišibaja, glavne nagrade na slovenskem festivalu kamišibaj gledališča v Piranu. S svojim repertoarjem za odraslo publiko bo predstavil svoj dosedanji kamišibaj opus: Daj, Pomisli! (poTomažu Pengovu), Teta (taborniška ljudska), Najmočnejši prizori iz Martina Krpana (po Franu Levstiku), Dekle je po vodo šlo (slovenska ljudska), Tobačna alkimija (avtorska) ter Panter (R. M. Rilke). Prav zaradi prisotnosti pesmi Panter v njegovem nastopu je nastala zamisel, da bi predstavo uprizorili ob čudovitem scenariju pešpoti, ki gre od Devina do Sesljana in je poimenovana po znamenitem avtorju te pesmi, pesniku R. M. Rilkeju. V primeru slabega vremena bo predstava na sedežu devinskih zborov.
Letošnjo izvedbo gledališča so omogočili tudi Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade, Slovenska prosveta Trst, Občina Devin Nabrežina, Zadružna kraška banka in podjetje PrimoAroma.
Obiskovalci lutkovnih predstav naj pridejo na sedež zborov v Devinu približno pol ure pred začetkom predstave. Za dodatne informacije: devinskimladinskikrozek@gmail. com.
Vabljeni, da stopite na krov ladje, ki vas čaka v Pristanišču!

09.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!