Luna je letos zaplava v Seucu pod Topolovim

Beneška luna, ki pod svojim magičnim sijem združuje literate in ustvarjalce iz naše dežele, ki sicer pišejo in pojejo v različnih jezikih, je letos za spremembo zaplavala na zvezdnatem nebu nad Seucem v občini Grmek. Prireditev V nebu luna plava namreč že vrsto let poteka v najbolj skrivnostnih in lepih prostorih Rečanske doline, na senikih, kjer so nekoč ljudje trdo garali, pa tudi sanjali o ljubezni. Letos to ni bilo mogoče zaradi organizacijskih težav, zato so se umetniki zbrali v Seucu, na sugestivnem borjaču, v doru, po beneško, Tarbjanove domačije.
Izbor nastopajočih je bil nadvse posrečen in zanimiv, saj se je številna publika lahko naužila res kakovostne glasbe in poezije, ne da bi se pri tem niti za trenutek dolgočasila. V naročju starih kamnitih zidov, pod staro jablano, so se zbrali vsem dobro poznani in vsestransko aktivni beneški glasbenik, zborovodja, kantavtor in še marsikaj drugega, David Klodič, pesnika Silva Mlekuž in Salvatore Cutrupi ter kantavtor in kitarist Lino Straulino. Za glasbene vložke sta poskrbela Sandro Carta in Martin O’Luoghlin, večer pa je povezovala Margherita Trusgnach. Organizator letošnjega srečanja V nebu luna plava je bilo kot vedno Kulturno društvo Rečan-Aldo Klodič pod pokroviteljstvo občine Grmek.
Domačin David Klodič se je tokrat svojemu zvestemu občinstvu predstavil kot kantavtor, ki z odličnimi glasbenimi izvedbami in učinkovitim besedilom izraža predvsem navezanost na domačo zemljo in prelepe Nediške doline, na naravo in preproste ljudi ter pripoveduje o tistih večnih, nepremagljivih vezeh, ki Benečanom ne dajo, da bi se izkoreninili.
Predstavnik poezije v italijanskem jeziku je bil letos pesnik Salvatore Cutrupi, sicer doma v Krminu, a po rodu z daljnega italijanskega juga. Salvatore Cutrupi, zdaj upokojenec, je dolga leta služboval v naši deželi kot družinski zdravnik, njegova poezija pa je izpovedna lirika, ki pripoveduje o življenju, minevanju, o drobcenih stvareh, ki človeku nudijo varnost in toplino, o domačem zavetju in večnem iskanju lepote.
S svojimi nežnimi verzi je občinstvo razveselila tudi slovenska pesnica po rodu iz Drežnice, doma pa v Tolminu, Silva Mlekuž. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Suzi Pertot: Benečija / Tradicionalno literarno srečanje

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme