Goriška

“Luč svetlobe se ne bo zadušila!”

“Luč svetlobe se ne bo zadušila!”

V. Simoniti, J. Dežman in I. Jevnikar na “Srečanju pod lipami”

Na zadnjem Srečanju pod lipami, ki sta ga v četrtek, 29. novembra, organizirala Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič v sodelovanju s Študijskim centrom za narodno spravo, je bil govor o prelomni razstavi Temna stran meseca, ki je pred dvajsetimi leti razburila slovensko javnost. Simpozij o tej temi je bil pred dvema tednoma v dvorani Državnega sveta v Ljubljani, na katerem so nastopali tudi trije gostje, ki so prejšnji teden sodelovali na večeru pod lipami, in sicer dr. Vasko Simoniti, dr. Jože Dežman in časnikar Ivo Jevnikar, ki je vodil večer. Osrednji del simpozija v Ljubljani z naslovom Temna stran meseca II: soočanje in refleksija 20 let kasneje je sestavljalo trinajst referatov domačih zgodovinarjev in poznavalcev ter tujih referentov, ki so govorili o preseganju totalitarne dediščine zlasti v vzhodni Evropi. Med temeljnimi referati sta bila Neprav (n) a država dr. Vaska Simonitija in Človekove pravice na temni strani meseca 1998-2018 dr. Jožeta Dežmana.
Dr. Vasko Simoniti je bil med glavnimi pri postavitvi razstave in je prisotnim razkril, kako je bilo v tistem času in kako velik odmev je imela razstava. Bila je prva jasna podoba, ki je celostno pokazala, da je bil sistem nedemokratičen. Nekateri politiki so ob koncu režima prišli v novo demokratično državo nepoškodovani in neprizadeti. Ta nepoškodovanost jim je dala oz. jim daje občutek, da je šlo vse po naravni poti in da se je njihov obraz iztekel v novo podobo, svojo vlogo pa opravičujejo s tem, da dajejo krivdo nekdanjemu sistemu. Te sile kontinuitete želijo v bistvu speti prejšnji in sedanji družbeni red. To ustvarja napetost med silami slovenske politične stvarnosti in onemogoča, da bi zaživeli pravo demokratično in ponotranjeno vzdušje ter blaginjo in varnost. To se še vedno nadaljuje, saj smo videli, kako so med leti 2008 in 2015 skreditirali in obtožili edinega močnega nasprotnega politika, je povedal Simoniti. Slovenija živi čudno stvarnost, ozira se proti vzhodu, je pa članica zahodnih integracij in mladi Slovenci odhajajo na zahod. Na tisoče mladih z visoko izobrazbo je zapustilo matično državo, kar pomeni, da nismo sposobni slediti interesom blaginje in skupnosti in koncentriramo moči v boju za oblast. To je tisto, čemur pravimo nepravna država in neprava svobodna družbena ureditev, je sklenil gost.
Dr. Jože Dežman je povedal, da je bila Temna stran meseca projekt, ki je zaznamoval slovensko soočanje z bremeni zločinske zgodovine. Geslo razstave in zbornika je “posvečeno žrtvam”, imenovanim in neimenovanim, znanim in neznanim. V svojem posegu se je prav tako osredotočil na žrtve in grobove. Od leta 1868 so v evropski civilizaciji grobovi nasprotnikov zaščiteni, saj jih vežejo razne konvencije. Jugoslavija pa je junija leta 1945 dala ukaz, da je treba vse grobove okupatorjev in domačih izdajalcev odstraniti, in to je bil temelj za “življenje v laži”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

06.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!