“Luč je življenje in to življenje smo mi”

Na dan, ko so končno spet odprli meje med Slovenijo in Italijo, je bil na Goriškem še en lep praznik. Na mejnem prehodu v Mirnu se je 15. junija pod večer zbrala prijetna množica ljudi iz vasi in bližnjih krajev na italijanski strani. Navzoče je prvi nagovoril mirenski župan Mauricij Humar, ki je izrazil toplo dobrodošlico prijateljem in sosedom iz sovodenjske občine in Prosvetnega društva Štandrež, ki so krajanom pomagali sooblikovati srečanje.
“Danes je spet posijalo sonce, čeprav je malo oblačno”, je dejal mirenski prvi občan. Enajstega marca so bile na meji postavljene ovire zaradi vsem znanih težav s koronavirusom, v noči na ponedeljek so bile spet odstranjene, “življenje se vrača v stare tirnice”. Naše življenje je prepleteno, velikokrat iz najrazličnejših razlogov prehajamo mejo, a tega se morda nismo niti zavedeli, dokler nam to ni bilo ovirano oz. prepovedano, je še dejal. “Danes smo vsi spet začutili veselje, radost, da se bomo lahko spet srečevali, da bomo naše sodelovanje lažje nadaljevali in dopolnjevali, kajti to je nekaj, kar človeka bogati in mu daje moč, voljo in predvsem energijo za lepši in boljši jutri”. Na zidu bližnjega pokopališča je bil obešen transparent z napisom “GO skupaj močnejši-insieme piu’ forti”. To je “jasno sporočilo, da so naši kraji povezani gospodarsko, kulturno, po običajih, veri, po vseh ostalih stvareh, ki narode družijo. To smo znali v zadnjih desetletjih, ko je bil prost prehod meje, še kako nadgraditi”.
Na srečanju, ki so ga popestrili harmonikarja Pietro Graunar in Lorenzo Marussi ter zbor Anton Klančič pod vodstvom Mateja Petejana, je podžupan občine Sovodnje ob Soči Erik Figelj prinesel pozdrav župana Luce Piska in izrazil svoje zadovoljstvo nad srečanjem. Po odprtju meje “smo se končno lahko oddahnili”. V vsaki stvari, tudi v okoliščinah, ki so nas doletele, “je treba iskati pozitivne stvari”. V treh mesecih zaprte meje smo bolje razumeli, kaj nam pomeni prosto prehajati mejo. Ta svoboda je pomembna za vse nas, zanjo se moramo boriti. Izkušnja naj nam vliva novih moči, da bi v prihodnje razvijali vedno tesnejše vezi, da bi skupaj ustvarjali in čim več sodelovali. “To nam je bila pomembna šola. Zavihajmo si rokave in vsi skupaj delajmo za to”!
Na srečanju v Mirnu ni bil predviden rez traku, sta pa Humar in Figelj skupaj prižgala ogenj na umetniškem podstavku, nekaki plamenici, delu krajana Zorana Beltrama. “Ta ogenj naj simbolizira luč, ki je življenje, in to življenje smo mi vsi”. Župan je vsem zaželel “čim več luči, da bi jo izžarevali in oddajali v okolico in tako ustvarjali prijeten, lep in miren jutri”. Kot se za dobre sosede spodobi, so lepe besede na najlepši način kronale rodoljubna pesem in obložene mize, ob katerih so navzoči nazdravili.
DD

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme