Slovenija

Lokalne volitve končane, med novimi župani veliko novincev!

Lokalne volitve končane, med novimi župani veliko novincev!

Piše Marijan Drobež / December najbolj čaroben mesec z adventom in Božičem

Mesec december že po tradiciji velja za najbolj čaroben čas v letu. Prinaša mir, hrepenenje in čustvenost v naša srca, doživljanje štirih adventnih nedelj ter pričakovanje bližnjega dneva Gospodovega rojstva. Slovenski škofje so na plenarnem zasedanju Slovenske škofovske konference, ki je bilo 26. in 27. novembra v Ljubljani, povabili vse katoličane, “naj tudi v letošnjem adventnem času dajo prednost duhovnim in družinskim vrednotam ter ne pozabijo, da se na Božič, 25. decembra, spominjamo Jezusovega rojstva in Svete Družine, ki je bila uboga in so jo preganjali. V družbi, ki se pretirano usmerja k porabništvu in nakupovanju, je pomembno, da se kristjani spomnimo naših krščanskih izročil in obudimo molitev ob adventnem vencu, postavimo jaslice, si vzamemo več časa za družinske odnose ter odpremo srca ubogim in bolnim. Zato naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja. Bližnje božične praznike praznujmo skromno in v zavesti, da je Bog blizu vsakemu človeku in da nas vedno znova vabi k miru in ljubezni”.
Slovenski škofje so na omenjenem zasedanju Slovenske škofovske konference tudi izrazili podporo generalnemu tajniku te konference, dr. Tadeju Strehovcu, ki je v sodnem postopku zaradi katoliških stališč o pravicah nerojenih otrok in pravice do javne molitve.
Žal pa je praznične luči ob bližnjih velikih dneh in spominjanju na Jezusa zasenčil, simbolno vzeto, predsednik vlade Marjan Šarec, s pozivom državnim podjetjem, naj ne oglašujejo v opozicijskih medijih, ker da ti gojijo nestrpnost in sovražni govor. Naletel je na ostre odzive političnih in drugih nasprotnikov in mnenja, da je s pozicije politične moči zlorabil oblast za obračun z opozicijo. Njegov cilj naj bi bil najprej prepoved tednika Demokracija in televizijske postaje Nova24tv. Domnevno v Slovenski demokratski stranki razmišljajo, da bi zoper Marjana Šarca vložili ustavno obtožbo. Udeleženci zasedanja Slovenske škofovske konference so pobudo premiera oziroma njegovih morebitnih navdihovalcev zoper oglaševanje v opozicijskih medijih razumeli tudi kot poskus omejevanja svobode izražanja ter veroizpovedi in vesti. Štirje mladi pravniki, neobremenjeni s politiko in ideologijo, so v pismu slovenski javnosti zapisali, “da je izjava predsednika vlade o prepovedi oglaševanja v opozicijskih medijih najmanj neposrečena. Premier tvega resno prestopanje meje politično sprejemljivega, če se postavi v vlogo presojevalca, kaj so to sovražne vsebine, kdo je zanje odgovoren, kako se jim zoperstavljati. Premier je s svojim pozivom prečkal Rubikon, in to ni dobro”. Omenjeni štirje pravniki so tudi opozorili, “ naj bo sovražni govor predmet dela sodišč, ne pa sugestij predsednika vlade. Pri svobodi izražanja je dopustno vse, kar ustava, zakonodaja in sodna veja oblasti ne opredeljujejo kot nedopustno”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

09.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!