Lojze Peterle na spletnem Srečanju pod lipami

Po mesecu premora zaradi izrednih razmer se vračajo Srečanja pod lipami, tokrat na daljavo z uporabo aplikacije Zoom ter preko Facebook strani in kanala Youtube. Pri Kulturnem centru Lojze Bratuž in Krožku Anton Gregorčič so prepričani, da kljub razdalji bodo vsebine zanimive in aktualne, čeprav bodo potekale na neobičajen način.

Prvo spletno srečanje bo v četrtek, 3. decembra 2020, ob 20. uri. Gost bo eden izmed glavnih protagonistov demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, Lojze Peterle.

Na prvih povojnih demokratičnih volitvah leta 1990 je njegova stranka Krščanskih demokratov prejela največ glasov v sklopu koalicije DEMOS. Na podlagi tega izjemnega rezultata je prevzel vodstvo slovenske vlade, s katero so Slovenci dosegli zmagoviti plebiscit (23.12.1990) in nato državno samostojnost, ki je bila slovesno razglašena 25. junija 1991.

Politična pot Lojzeta Peterleta se je nadaljevala tudi v naslednjih letih, ko je bil podpredsednik in zunanji minister v vladah Janeza Drnovška in Andreja Bajuka. Velike zasluge ima Lojze Peterle za prepoznavnost Slovenije v Evropi in v širšem mednarodnem okolju. Kot zunanji minister Republike Slovenije je bil pobudnik ustanovitve mešane italijansko-slovenske kulturno-zgodovinske komisije, ki je pripravila poročilo o italijansko-slovenskih odnosih v obdobju 1858-1956. V Državnem zboru Republike Slovenije je večkrat vodil Komisijo za evropske zadeve. Bil je med glavnimi ustanovitelji sedanje stranke Nove Slovenije. Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo je bil na evropskih volitvah leta 2004 izvoljen v Evropski parlament in bil trikrat potrjen, do leta 2019, ko se. je odločil, da ne bo več kandidiral. Izvoljen je bil tudi za podpredsednika Evropske ljudske stranke, ki ima v Evropskem parlamentu največjo poslansko skupino. Zaradi velikih zaslug na mednarodni ravni je  prejel številna mednarodna priznanja.

Pogovor z Lojzetom Peterletom se bo dotaknil zgodovinskega poteka slovenskega osamosvojitvenega procesa in obravnaval pomen, ki ga ima to obdobje danes v matični domovini, zamejstvu in zdomstvu.

V sodelovanju z ekipo Radio Verité bo dogodek potekal preko aplikacije Zoom:

https://us02web.zoom.us/j/2084074711?pwd=WXpjNWZtL2NaNFJvdUc4STlFUXBDQT09

ID: 208 407 4711 in Passcode: 824858

 

Dogodku lahko sledite tudi preko Facebook strani Krožka Anton Gregorčič na povezavi https://www.facebook.com/KrozekAntonGregorcic/live/

Preberi tudi

Naših 25 let

Uvodnik

Naših 25 let

13.01.2021

Aktualno

07.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme