Ljudska glasba z navdihom in elanom

Piše: DD Fotografije: DD

OŠ Oton Župančič in SCGV Komel Zaključna prireditev

Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel je v šolskem letu, ki se je pravkar končalo, ob 70. obletnici svojega delovanja ponudil goriški osnovni šoli Oton Župančič iz ulice Brolo prav posebno enomesečno glasbeno delavnico, posvečeno slovenski ljudski glasbi. Sadove tega dela so osnovnošolčki – pod vodstvom profesorjev in sodelavcev glasbene šole – radoživo prikazali v okviru Snovanj na odru Kulturnega centra Lojze Bratuž dne 9. junija v jutranjih urah. 

Kot je uvodoma povedala ravnateljica SCGV Komel Alessandra Schettino, so otroci lahko spoznali, kaj je ljudska glasba, od kod prihaja, kako se lahko igra oz. poje oz. pleše. Prav vsak narod ima svojo značilno ljudsko glasbo, je dejala. Slovenska ljudska narodna dediščina je zelo obsežna in bogata, je del ljudi in njihove kulture. S projektom, ki je pomenil samo majhen uvod v ta pestri in očarljivi svet, so komelovci želeli v otrocih goriške šole vzbuditi in spodbuditi radovednost in zanimanje zanjo. V prvem in tretjem razredu sta delavnico vodili profesorici Marja Feinig in Damijana Čevdek: otroci so poleg petja spoznavali ritmična in melodična glasbila, njihovo uporabo ob plesu in kot zvočno spremljavo pesmi. V četrtem razredu sta z otroki delala profesorja Frančišek Tavčar in Tomaž Škamperle: otroci so lahko spoznali violino in kljunasto flavto. Petošolčki so – pod budnim mentorstvom profesoric Iris Risegari in Eve Dolinšek – poglobili znanje flavte. Otroci drugega razreda so se posvetili ritmični vzorcem raznih pesmic. Pri projektu je prof. Martina Gereon sodelovala kot koordinatorka delavnice, na odru pa sta skupino profesorjev podkrepila tudi prof. Nejc Kovačič in Jure Bužinel. Šoli Župančič je vodstvo centra Komel podarilo nekaj ljudskih instrumentov: grablje kot ritmično glasbilo, ragljo in tri glinaste piščali, tipičen izdelek tradicionalne slovenske rokodelske obrti.

Navzoče je pozdravil tudi ravnatelj večstopenjske šole Gorica prof. Davide Clodig. Na zaključnih prireditvah je povsod naletel na veliko energijo, ki so jo učitelji vložili v pripravo dogodkov, je dejal. “Pavza zaradi covida je očitno dala nov elan in navdih.” Šolnikom se je zahvalil za opravljeno delo, otrokom, ki so na odru veselo peli, igrali in plesali, ter vsem navzočim pa zaželel vesele poletne počitnice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme