Intervju

“Ljudje pri nas iščejo tudi besedo, ki lahko razčisti marsikateri dvom”

“Ljudje pri nas iščejo tudi besedo, ki lahko razčisti marsikateri dvom”

Piše: Katja Ferletič / Marko Rojec, lekarnar

V času koronavirusa se zaposleni v lekarnah ukvarjajo z velikim povpraševanjem po zaščitnih in razkuževalnih sredstvih. O njegovem poklicu in o zaskrbljenih strankah smo se pogovorili z dr. Markom Rojcem, ki je že od marca 1992 lastnik lekarne v Sovodnjah ob Soči, pri njegovem poklicu pa mu pomaga žena Antonella.

O epidemiji koronavirusa govorimo že nekaj mesecev, začelo se je na Kitajskem, danes pa jo imamo na domačem pragu. Katere informacije ste imeli lekarnarji na razpolago na začetku epidemije in kako ste doživljali prihod okužbe v Italijo, v našo deželo?
Kar je meni znano, lekarnarji nismo imeli na razpolago posebnih podatkov, razvoju epidemije smo sledili kot vsi ostali. Gotovo smo virus začetno vsi nekako podcenjevali. Ko se je pojavil na Kitajskem, smo mislili, da gre le za močnejšo influenco, nič hujšega. Tedaj je bil virus le na kitajskih tleh, ki so, kljub globalizaciji, v naših mislih še vedno zelo oddaljena od nas, zato nastajajoči epidemiji nismo posvečali veliko pozornosti. Tudi v trenutku, ko se je koronavirus pojavil v Italiji, italijanska vlada žal ni pravočasno ukrepala in določila vrste prepotrebnih restriktivnih ukrepov.

Kakšna je bila vaša prva reakcija?
Začetno sem mislil, da gre za influenco, ki se bo postopoma razširila, razvila in stopnjevala, v nekaj tednih pa končala. Ko je postalo razvidno, da je koronavirus različen od virusov navadnih grip, je bilo tudi meni jasno, da gre za komplicirano in hujšo zadevo.

V današnjih kritičnih razmerah kako organizirate delo in zagotavljate razpoložljivost zdravil v vaši lekarni?
Stalno smo v stiku z našimi dobavitelji. Za zdaj nimamo težav z nabavo standardnih količin zdravil – kot ponavadi nam dostavljajo naročene izdelke dvakrat dnevno. Seveda s težavo dobimo zdravila, ki so zaradi komercialnih problematik kronično odsotna, ne glede na koronavirus. Kar se tiče organizacije dela v lekarni, upoštevamo varnostne predpise, ki jih določajo vladni odloki.

Kako vi doživljate današnje povsem irealno vzdušje?
Doživljamo nekaj, česar do danes še nismo preizkusili. Obdaja nas tišina, nekaj povsem novega. Zdi se mi, da trenutno narava, zrak in voda izkoriščajo priložnost, da se očistijo strupov, škodljivih snovi. V našem koncu imamo tudi srečo, da od časa do časa zapiha burja, in tega ne smemo omalovaževati. Situacija me spominja na nedelje iz časa “austerity” v sedemdesetih letih, ko smo se zaradi primanjkovanja petroleja morali voziti s kolesi, nedvomno pa je danes, s koronavirusom, vzdušje povsem drugačno.

Predstavljam si, da je v teh dneh prisilne izolacije posameznikov stopnja napetosti in strahu zelo visoka. Kako so reagirale vaše stranke?
Naše stranke do pred kratkim niso izkazovale velike zaskrbljenosti. Od dne, ko je stopil v veljavo nov vladni odlok, ki vsem nam omejuje prosto premikanje izven občinskega ozemlja in dopušča izhode le za najnujnejše zadeve, pa so se naši ljudje zavedeli resnosti stanja in zapuščajo domove le za pomembne opravke.

Se je število kupcev v zadnjih časih povečalo?
Vsi iščejo proizvode, ki niso več na razpolago – dnevno prejemamo od 30 do 50 telefonskih klicev ljudi, ki povprašujejo po zaščitnih maskah. Število kupcev je ostalo večinoma nespremenjeno, k nam pa prihajajo predvsem Sovodenjci, glede na to, da se ne smemo prosto premikati izven občine, in še največ mlajši ljudje, saj starejše osebe nerade zapuščajo dom.

Po vsej Italiji je izredno težko najti maske in ostala sredstva za zaščito pred okužbo. Mnogi vaši kolegi si prizadevajo za izdelavo razkužil v svojih laboratorijih, medtem ko čakajo, da bodo ta spet na razpolago na tržišču. Glede na izredne razmere, v katerih živimo, je učinkovitost teh izdelkov zajamčena?
Razkužila so učikovita, če so narejena po predpisih, trenutno pa v dobavni verigi ni več na razpolago niti surovin za njihovo izdelavo. Alkohola ni več, ki je z vodo in glicerinom glavna sestavina proizvoda; tudi embalaže in stekleničk z razpršilko ni. Po pravici lahko povem, da če drugega nimamo doma, si po rokah lahko razmažemo tudi nekaj kapljic domačega žganja. To ima namreč visoko stopnjo alkohola in je dober razkuževalec. Gotovo pa ga je na rokah škoda …

V vaši lekarni imate na razpolago razkužilne gele in zaščitne maske?
Trenutno ne. V lekarni nismo imeli velikih zalog zaščitnih mask in razkužilnih gelov, saj gre za artikle, ki jih v navadnih situacijah zelo malo prodajamo. Maske so kupovali le zobozdravniki in nekatere medicinske sestre, predvsem tiste, ki dajejo injekcije pacientom na domu. Ob širjenju okužbe smo se vsekakor hitro aktivirali, a žal nismo imeli več možnosti si nabaviti velikih količih tega blaga – vse naše zaloge so pošle v zelo kratkem času. Dobavitelji so mi sporočili, da bo verjetno v prvih dneh aprila gel spet na razpolago, za maske nihče ne ve, kdaj si jih bomo lahko nabavili. Upajmo.

Po čem v tem času največ sprašujejo vaše stranke? Ali si doma ustvarjajo zaloge zdravil?
Kljub napisu, ki visi na naših vhodnih vratih in opozarja, da so maske pošle, stranke vsekakor sprašujejo po njih. Nekaj več povpraševanja je tudi po vitaminu C in paracetamolu. Nimam občutka, da bi si ljudje doma ustvarjali večje zaloge – večina z receptom kupuje svojo mesečno dotacijo zdravil za kronične bolezni. Izbor farmacevtskih izdelkov, ki jih največ prodajamo, se ni bistveno spremenil; zanimivo pa je, da po zaprtju meje s Slovenijo ljudje ne morejo več k živinozdravnikom onstran meje, zato hodijo k tistim v Italiji in zdravila za svoje hišne ljubljenčke kupujejo tudi pri nas.

Vrsta ukrepov za boj proti širjenju koronavirusa, ki jih je izdalo ministrstvo za zdravje, vključuje tudi pogosto umivanjem rok, uporabo razkužilnih gelov, razdaljo najmanj enega metra med eno osebo in drugo. Kako se obnašate v vaši lekarni, da samega sebe obvarujete pred okužbo?
Z ženo sva sklenila, da naše stranke lahko vstopajo v lekarno le posamezno, pri tem upoštevava tudi varnostno razdaljo med ljudmi in do pulta – na vse načine skušava omejevati stike s strankami in si zelo pogosto umivati roke. Žal niti midva v tem trenutku nimava na razpolago razkužilnih gelov in zaščitnih mask. Vsekakor sva se odločila, da ne bova namestila pregrad iz pleksi stekla, saj v lekarni ni kot npr. na pošti ali v kakem drugem uradu – strankam moramo primerno svetovati, večkrat tudi se premikati po prostoru in zapustiti naš pult ter določen izdelek poiskati na zunanjih policah.

Ali zakonske odredbe določajo, da morajo lekarne nujno ostati odprte? Imate pravico zapreti vašo lekarno?
Lekarne so med tistimi trgovinami, ki morajo nujno ostati odprte. Na ravni Dežele FJk pa so pred nekaj dnevi, prav zaradi primanjkovanja zaščitnih in razkužilnih sredstev, dali možnost posameznim lekarnarjem, da se za zavarovanje lastne varnosti lahko odločijo za delovanje ob zaprtih vratih, tako kot poslujejo dežurne lekarne ponoči. Začetno sem tudi jaz mislil, da bom šel v to, nazadnje pa sva se z ženo pogovorila in se odločila, da bova delala kot ponavadi. Lekarne so ljudem najbližja, temeljna enota zdravstvene službe. Če bi se odločila za poslovanje za zaprtimi vrati, bi imele naše stranke grd občutek oddaljenosti – ljudje bi mislili, da nočemo imeti opravka z njimi. Še posebno osebe, ki so po značaju malo bolj anksiozne, iščejo pri nas nasvete, prijaznost in primerno besedo, ki lahko razčisti marsikateri dvom. Ljudje dobivajo najrazličnejše informacije po spletu, časopisih in televiziji, ustvarjajo si svojo sliko situacije, potem pa tudi nas vprašajo za mnenje.

20.03.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!