“Ljudje prav hlepijo po lepoti in si želijo videti lepe kraje”

Piše: Katja Ferletič

Sara Terpin je Števerjanka, ki rada potuje. Po poklicu je prevajalka in tolmačka, poučuje slovenščino in pred sedmimi leti je ustvarila portal Slovely. eu, kateremu so se kmalu pridružili še FB stran, Instagram in Twitter profil ter YouTube kanal. Zelo prijazno je pristala na pogovor z nami.

Kaj je Slovely. eu?
Slovely. eu je prvi portal v italijanščini, ki je celotno posvečen najrazličnejšim temam v zvezi s Slovenijo. Predstavljamo naravne in kulturne znamenitosti iz vseh slovenskih regij, s posebnim poudarkom na krajih, ki so izven klasičnih turističnih destinacij. Želimo namreč, da ljudje spoznajo male bisere, ki se skrivajo okoli po Sloveniji in ki jih včasih tudi Slovenci sami še premalo poznamo. Poleg tega imamo rubriko o slovenskih termah (ki je zelo priljubljena med italijansko publiko) in kulinariki. Prav te dni smo začeli z novo serijo člankov v sodelovanju z najboljšimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki nam zaupa-jo svoje recepte in kuharske trike. Zelo radi poročamo o slovenskih šegah in navadah ob raznih praznikih: koledovanje, martinovanje, šentjanževo, velika noč, pust… O slo-venskih tradicijah smo tudi posneli več video reportaž, ki si jih lahko ogledate na našem YouTube kanalu. V rubriki o kulturi spregovorimo o slovenski literaturi, predstavljamo najpomembnejše avtorje, pa tudi o umetnosti, arhitekturi in glasbi. S tem v zvezi je tudi rubrika “Impara lo sloveno in musica”, v kateri predstavljamo slovenske kantavtorje in njihove pesmi. Poleg besedila v izvirniku objavimo prevod v italijanščino in glosar, tako skušamo italijansko govoreče približati na igriv način slovenskemu jeziku. Prav v pove-zavi s to rubriko je nastal glasbeni projekt “Ostani doma – zapoj s Slovely. eu”, o kate-rem ste verjetno že slišali v raznih medijih. V sodelovanju s kantavtorjem Rudijem Bučarjem smo povabili ljudi od vsepovsod, da so zapeli Bučarjevo pesem “Tisti ljudje” in nam poslali posnetek. Prejeli smo prispevke od več kot 40 oseb iz 10 držav sveta. Re-zultat si lahko ogledate na naši spletni strani in na našem YouTube kanalu.
Kdaj je nastal ta portal? Zakaj in s kakšnim namenom?
Portal je nastal pred sedmimi leti, v bistvu s precej drugačnim namenom od tistega, ki ga je kasneje dobil. Takrat sem po spletu iskala vsebine o Sloveniji v italijanščini, da bi malo popestrila svoje tečaje slovenskega jezika (že dolgo let vodim namreč tečaje slo-venščine za odrasle). Ker nisem našla ničesar, kar bi me zadovoljilo, sem začela kar sama pisati krajše članke, npr. o slovenski literaturi, običajih, manj znanih krajih… Glede na zanimanje, ki so ga ti članki vzbudili pri mojih tečajnikih, sem pomislila, da bi jih lah-ko objavila na spletu, tako da bi bili dostopni širši publiki. Tako je nastal portal www. slovely. eu, ki je rasel iz leta v leto po obliki in vsebini. Portalu so se nato pridružili še FB stran, Instagram in Twitter profil ter YouTube kanal.
Koliko je upraviteljev, koliko zunanjih sodelavcev pa imate?
Jaz sem urednica portala, pomaga pa mi Carlo Ghio iz Genove, ki je totalno zaljubljen v Slovenijo: naučil se je slovenščine in je pravi izvedenec za turistične znamenitosti v Sloveniji. Poleg tega je on tudi naš tehnični izvedenec, fotograf, snemalec in montažer.
Zunanjih sodelavcev nimamo. Želela pa bi poudariti, da celoten projekt Slovely. eu sloni izključno na prostovoljnem delu. Vse objave so brezplačne in ne prejemamo nobene oblike financiranj.


Kako izbirate vsebine za objavo v času koronavirusa?
To je bilo vprašanje, o katerem smo na začetku kar veliko razmišljali. Kaj objavljati v ta-kem obdobju? Ali ima objavljanje sploh še smisel? Odgovor so dali naši bralci, ki so nas začeli spraševati o stanju v Sloveniji in možnosti prečkanja meje. Na naši FB strani smo tako začeli objavljati aktualne informacije o normah iz odlokov slovenske vlade, stanju na meji in podobno. Poleg tega pa smo nadaljevali z našimi običajnimi objavami o lepo-tah Slovenije, saj smo opazili, da ljudje prav hlepijo po lepoti in, čeprav trenutno ne mo-rejo potovati, si vseeno želijo videti lepe kraje, sanjati o njih in tudi načrtovati prihodnje izlete. Na vsak način skušamo objavljati čim bolj pestro izbiro prispevkov, ki naj spodbu-jajo bralce k razmišljanju, deljenju mnenj in aktivnemu sodelovanju pri soustvarjanju vsebin.
Katero vlogo imaš ti?
Kot sem že rekla, sem urednica portala, večino člankov napišem jaz, medtem ko se Carlo posveča bolj tehničnim vidikom (čeprav tudi on včasih prispeva kak članek). Urejam tudi FB stran, za katero izbiram vsebine in jih redno objavljam. Carlo je za-dolžen za Instagram profil in YouTube kanal.
V zadnjih letih se je zelo povečalo število sodelovanj s turističnimi ponudniki in lokalnimi zavodi za turizem po vsej Sloveniji, tako da sem se znašla tudi v vlogi PR in upravljam stike z raznimi slovenskimi turističnimi akterji.
Bi se lahko predstavila našim bralcem?
Že od malih nog me spremljata dve strasti: strast do potovanj in do tujih jezikov. Zato sem se po maturi na slovenskem klasičnem liceju odločila za študij tujih jezikov na Uni-verzi v Trstu. Po diplomi sem se preselila v München, kjer sem doktorirala iz germani-stike in primerjalne književnosti. Več let sem poučevala prevajanje (slovenščina in nemščina) na Univerzi v Vidmu, zadnja leta pa se posvečam poučevanju tujih jezikov na tečajih za odrasle (slovenščina, nemščina in angleščina). Sicer pa delam kot preva-jalka in tolmačka. Ta posel me je popeljal v številne države sveta, poleg tega pa sem veliko prepotovala tudi izven delovnih obveznosti. Do danes sem obiskala 55 držav v vseh celinah sveta.
Kakšne načrte imate za prihodnost Slovely. eu?
Trenutno je težko govoriti o načrtih. Za letošnjo pomladansko in poletno sezono smo jih imeli ogromno. Stkali smo namreč veliko novih stikov s turističnimi društvi in posamez-nimi ponudniki v Sloveniji, na programu smo imeli številne obiske in snemanja na tere-nu. Za zdaj moramo vse to žal spraviti v predal in čakati na boljše čase, a to ne pomeni, da bomo stali križem rok.
S projektom Slovely. eu želimo vsekakor nadaljevati in še naprej ozaveščati italijansko publiko o vsem lepem, kar nudita Slovenija in slovenska kultura. Morda še več kot prej: v zadnjih mesecih se je namreč stik z bralci in sledilci izredno povečal, prejemamo veli-ko več odzivov in tudi vprašanj, ki kažejo na to, da je zanimanje za Slovenijo še vedno živo. Zato verjamemo, da ko bodo vse prepreke mimo, bodo naši bralci (in mi z njimi) s še večjo vnemo in navdušenjem potovali po Sloveniji in odkrivali njene lepote.

POGOVOR / Sara Terpin, upraviteljica portala Slovely.eu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme