Aktualno

Ljudje so bežali in bežijo, na koncu pa upanje še obstaja

Ljudje so bežali in bežijo, na koncu pa upanje še obstaja

GORICA: KCLB / Multimedijska predstava CON-FRONT

Projekt CON-FRONT je multimedijska predstava, ki je nastala v sklopu evropskega projekta na EU Programu Ustvarjalna Evropa. Poleg Fundacije Poti miru v Posočju so projektni partnerji še Le Grand Mix (Francija), Muziekclub 4AD (Belgija) in MKC (Severna Makedonija). Evropski projekt podpirajo EU Programu Ustvarjalna Evropa in kulturne institucije Le Fresnoy iz Francije, namenjenih mu je bilo okoli 330.000 evrov, slovenski pridruženi projektni partnerji pa so Goriški muzej, Zavod za šport, kulturo, mladino Občine Tolmin in Kino Šiška Ljubljana.
Predstavo je v četrtek, 14. novembra, v goriškem Kulturnem centru Lojze Bratuž predstavila vodja Fundacije Poti miru Maša Klavora, vodja projekta pa je Erika Kapitan. Rdeča nit je sodelovanje in “con-frontiranje” preteklosti s sedanjostjo o temi vojne in zgodb vojnih beguncev – projekt ni zgolj zgodovinski in dedinščinski, a je umetniško obarvan. Fundacijo, prav tako kot KCLB, je k sodelovanju pritegnil Goriški muzej oz. kustos muzeja dr. Marko Klavora, ki je lani v goriškem hramu organiziral razstavo o beguncih. Razstava je potrjevala dolgoletno plodno sodelovanje in je bila čudovita priložnost za ustvarjanje novih sodelovanj z evropskimi umetniki.
Predstavo, katere vsebina je interpretirana na sodoben način, sestavljata dokumentarni film in glasbeno-vizualni koncert. Ustvarilo jo je osem izbranih mladih pop in rock glasbenikov in vizualnih umetnikov iz Slovenije, Italije, Francije, Belgije in Severne Makedonije. Prvotna zamisel je bila, da vsak od sodelujočih partnerjev na podlagi javnega povabila izbere dva mlada, kompetentna umetnika, enega s področja glasbe, drugega s področja filmske umetnosti. V Sloveniji sta bila izbrana Samo Vovk in Neli Maraž. Skupina umetnikov je pod vodstvom umetniškega vodje, Belgijca Mathijsa Bertela, v zadnjem letu in pol po en teden skupaj bivala na petih kulturnih rezidencah v vsaki od držav: skupaj so raziskovali, zbirali gradivo in posnetke ter ustvarjali. Že v procesu ustvarjanja je bilo vsem jasno, da želijo potegniti vzporednice med vsemi vojnami – prva svetovna vojna in vojni begunci so tako postali glavna tema predstave in dokumentarnega filma.
Projekt se bo končal marca 2020, a nastali so že trije odlični rezultati: prvi je avdio-vizualna predstava CON-FRONT, drugi dober rezultat je nastajal sočasno – 30-minutni dokumentarni film z naslovom Hey, Youth (s podnapisi v slovenščini), ki ga je ustvarila mlada filmska ustvarjalka Chiara Caterine. Film prikazuje proces ustvarjanja predstave, ki na poseben način pripoveduje izbrano temo. Tretji rezultat projekta je namizna družabna igra, namenjena srednješolcem oz. zadnjim razredom osnovne šole. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

22.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!