Ljubljana počastila našega Borisa Pahorja ob njegovi 99-letnici!

Pisatelj Boris Pahor je nedavni 99. rojstni dan pospremil s predstavitvijo novega dela, ki ga je v obliki dnevniških zapisov posvetil svoji ženi. O vsebini Knjige o Radi, ki je izšla pri Cankarjevi založbi, je spregovoril 28. avgusta v knjigarni Konzorcij. Ob tem ni pozabil na kritiko Sloveniji, ki ji po njegovem mnenju manjka enotnosti in ponosa. Kot je povedal pisatelj, sta s soprogo imela skupno točko – negativno preteklost, oba sta namreč izkusila italijansko diktaturo. Njena družina je bila ponosna na svojo identiteto, na fašizem so gledali zviška, zato bi Rado lahko dal, kot je dejal, za zgled Sloveniji. Ta je sicer spoštovana, a sama sebe ne spoštuje, kot država nima ponosa, čeprav ni nobenega razloga za to, da bi se podcenjevali. Slovenski narod tudi ni enoten, zato je kot neomajen zagovornik nacionalnosti prepričan, da bi bilo treba iz dveh razklanosti narediti eno enoto, le tako bi Slovenija lahko delovala kot država. Ljudje bi, tako pisatelj, morali imeti čut za nacionalnost, morali bi biti solidarni za skupnost, parlament pa bi moral delovati “kot svetišče”, v katerem bi se gradila enotnost za prihodnost.

Občinstvu, ki je napolnilo premajhen predstavitveni prostor v osrednji ljubljanski knjigarni in je pisatelja večkrat pospremilo z aplavzom, je priporočil tudi, naj ne pozabi na Primorsko. Če bodo pokupili tamkajšnjo zemljo, potem bo verjetno na vrsti osrednja Slovenija, je dejal Pahor.

Borisa Pahorja so v Ljubljani počastili tudi s posebno izdajo knjige ter z velikim aplavzom, bil pa je tudi izjemno briljanten, tako je predstavitev trajala skoraj dve uri.

Več v tiskani izdaji Novega glasa, ki bo izšel 6. septembra

Tržaški pisatelj Boris Pahor je pri Cankarjevi založbi te dni izdal knjigo v spomin na soprogo Rado. V Ljubljani se je predstavitve knjige udeležilo ogromno ljudi!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme