Ljubezen, vztrajnost in družinski ponos

Nekateri trdijo, da nove mlade generacije niso več vajene fizičnega dela, da si ne postavljajo več ciljev, vendar to ne velja za vse. Simon, David in Slavko Ferfolja, doma iz Brestovice pri Komnu, ki se nahaja takoj po meji pri Jamljah, so dva brata in oče, ki so združili moči, da bi zgradili majhno kameno hišo v stilu starih kraških hiš.
Vse se je začelo nekega dne, ko si je Simon, glavni pobudnik za tale podvig, zamislil, da bi lahko na družinskem zemljišču izven vasi, kjer gojijo oljke, zgradili to enkratno strukturo. Navdihnila ga je zgodba nekega moža, ki si je v povojnem času, prav na tem terenu, zgradil kameno hiško, izkopano v zemlji, da bi se tam skrival pred državnimi organi, ki so ga hoteli odpeljati v vojsko.
Trije fantje so takoj razumeli, da so se podali v res naporen, a zanimiv podvig in da ga bodo morali zato izpeljati do konca. K sreči težav s pridobivanjem materiala niso imeli. Kamenje, ki ga je bilo na tistem zemljišču res na pretek, so trije pazljivo in potrpežljivo začeli izkopavati in zbirati. Ker so morali postaviti za temelj hiše največje kamne, ki so tehtali precej kilogramov, so se poslužili nekaterih modernejših pripomočkov oz. traktorja. Le v nekaj dneh so jih postavili, in sicer tako, da so ustvarili idealno obliko za tako hišo, v obliki pravokotnika, in nato začeli postavljati druge kamne. Ker je zid polagoma rasel v višino in je postajalo vedno težje dvigovati kamne, so se zopet poslužili traktorja, ki jim je bil, kot nam je priznal Simon, spet v veliko pomoč. V kratkem času so zgradili vse štiri zidove, a se jim v začetku ni preveč posrečilo. Trikrat se je zid porušil in zato so morali vsakič začeti znova. Ko je bil zid četrtič zgrajen, so se lahko končno osredotočili na gradnjo strehe, ki je predstavljala nov izziv. Želeli so, da bi bila streha bodisi odporna proti vremenskim pojavom bodisi neprepustna. Fantje so priznali, da so streho pokrili z betonsko ploščo, saj se kamene strehe brez cementa zelo pogosto razsujejo v zelo kratkem času. Na vsak način so nad ploščo zgradili streho iz kamna, da bi hiša izgledala čim bolj pristna. Velika zanimivost je predvsem okno, ki ga je Simonu z veliko potrpežljivostjo uspelo zgraditi v nekaj dneh. Po dolgem, osemmesečnem delu in trudu je bila hiša končno zgrajena.
Simon, David in Slavko so v hišo vložili ogromno truda in potrpljenja, kjub temu da je velika le 2,20 m x 1,50 m x 1,85 m. Po kratkotrajnem premoru je Simon v hišici zgradil majhno kameno polico, izven nje pa večjo kameno mizo, obdano s stoli. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Tadej Pahor / Majhna kamena hiša v stilu starih kraških hiš

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme